Sähköpotkulautojen valvonta kiristymässä? IS: Lakiin suunnitteilla merkittävä muutos

Video: Helsingin Itäväylällä koettiin järjetön tilanne – lähes 80 km/h kaahannut skuuttaaja oli törmätä autoon 0:21
Tältä näyttää viritetty sähköpotkulauta liikenteen seassa Helsingin Itäväylällä. Lauta oli viritetty kulkemaan lähes kahdeksaakymppiä. Videolla skuuttaaja on vähällä törmätä autoon.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Suomen liikenteeseen halutaan uusi vakuutuspakko.

Liikennevakuutuslakiin ehdotetaan muutosta, jonka mukaan monet yli 25 kilon painoiset laitteet olisi liikennevakuutettava. Vakuuttamisvaatimus ei koskisi kyseisen painorajan alle jääviä laitteita, ellei vakuuttamista vaadita muista syistä, kuten esimerkiksi rakenteellisesta nopeudesta johtuen.

Pakollinen liikennevakuutus olisi otettava jatkossa muun muassa useimmille sähköpotkulaudoille, sähkömopoille ja -skoottereille sekä lasten minimönkijöille ja -crossipyörille.

Tällä hetkellä sähköpotkulautailun valvonta on vaikeaa, sillä poliisilla ei esimerkiksi ole oikeutta puhalluttaa kuljettajaa. Juridisesti sähköpotkulaudat luokitellaan kevyiksi sähköajoneuvoiksi, ja niiden laissa sallittu enimmäisnopeus on 25 kilometriä tunnissa.

Ilta-Sanomien mukaan sähköpyörät sekä sähkökäyttöiset pyörätuolit olisivat jatkossakin vapautettuja liikennevakuutuksesta.

Artikkelia muokattu 8.2.2023 klo 10.30: Esityksessä ajoneuvon vakuuttamisvelvollisuuteen vaikuttavat vain nopeus ja paino, ei teho.

Lue myös:

    Uusimmat