Huolestuttava tieto: Sähkön tehoreservin hankinta keskeytyy – Energiavirasto ei saanut yhtään hyväksyttävää tarjousta

Energiaviraston tehoreservin hankinta tulevaksi vuodeksi on keskeytynyt, koska tarjouskilpailuun ei tullut yhtään hyväksyttävää tarjousta.

Energiavirasto kertoo, että ainoa tarjous tuli Fortumilta, joka tarjosi reserviin Meri-Porin voimalaitosta.

– Ei meillä ennakolta ollut tiedossa, tuleeko tarjouksia. Aikaisemmilla hankintakierroksilla tarjouksia on ollut runsaasti, Energiaviraston johtaja Antti Paananen kertoo STT:lle.

Tarjous hylättiin, koska Fortum sisällytti tarjoukseen kustannuksia, jotka eivät ole tehoreservilain mukaan hyväksyttäviä.

Energiavirasto ei yritä hankkia tehoreserviä enää tulevaksi talveksi.

– Tällä hetkellä ei ole suunnitelmissa käynnistää uutta kilpailutusta. On vaikea sanoa, tulisiko lisää tarjouksia, Paananen sanoo.

Tehoreservilaitoksen ainoana tehtävänä on ylläpitää käynnistysvalmiutta toimitusvarmuuden varmistamiseksi ja ottaa laitos pyydettäessä ajoon.

Tästä syystä Energiavirasto ei hyväksynyt sitä, että Fortumille kustannettaisiin erikseen myös tasesähköriski.

Sen mukaan Fortumin tarjouksessa esitetty korvaus olisi ylittänyt tehoreservijärjestelmästä johtuvasta velvoitteesta aiheutuvat kustannukset.

– Ehdot, joilla tehoreservi voi olla markkinoilla, tulevat EU:sta. Siinä ei ole kovin paljoa joustovaraa, Paananen sanoo.

Tulevan talven toimet vielä hämärän peitossa

Ilman tehoreserviä tulevan talven sähkön kulutuksen ja tarjonnan tasapainoa pyritään hoitamaan ensisijaisesti markkinaehtoisin toimenpitein.

– Tärkeäksi tulee se, että sähkönkäyttäjät vähentävät kulutusta. Viime kädessä, jos ei muuten saada tasapainoa, voidaan joutua rajoittamaan sähkönkulutusta, Paananen sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaisi niin sanottuja kiertäviä sähkökatkoja. Paanasen mukaan vielä on hankalaa arvioida, kuinka todennäköistä on, että sähkönkulutusta joudutaan säännöstelemään.

– En osaa sanoa. Seuraamme tilannetta koko ajan. Epävarmuustekijät ovat isoja, Paananen sanoo.

Hän luettelee joukon tekijöitä, jotka vaikuttavat sähkön kysyntään ja tarjontaan.

Niitä ovat esimerkiksi se, kuinka paljon tuulee ja kuinka kovia pakkaset ovat, miten Olkiluodon ydinvoimalan toiminta käynnistyy ja tuleeko sähkön siirtoyhteyksiin tai voimalaitoksiin isompia vikaantumisia.

– Tietenkin myös se vaikuttaa, mikä on naapurimaissa tilanne. Jos kaikki menee suunnitellusti Olkiluodon suhteen ja on lauha talvi, ei välttämättä ole tarvetta säännöstelylle, Paananen summaa.

Lisähelpotusta sähkömarkkinoille tuo tehoreservin ulkopuolelle jäänyt Meri-Porin voimalaitos.

Fortum kertoi hylkäyksen jälkeen valmistelevansa voimalaitosta kaupalliseen käyttöön.

Voimalaitokselle tehdään lokakuussa vuosihuolto, jonka jälkeen siellä voidaan tuottaa kivihiilellä sähköä täydellä 560 megawatin teholla.

Yhtiö kertoi myös palkkaavansa laitokselle lisää henkilökuntaa.

Uutista täydennetty 16.9. kello 14.23.

Lue myös:

    Uusimmat