Sähkön katketessa oltava rauhallinen

Suomessa laaja ja pitkään kestävä sähkökatkos saisi aikaan valojen sammumisen, hissit pysähtyisivät, jääkaapit ja pakastimet eivät pysyisi kylminä, radio eikä televisio toimisi ja vedensaanti taajamissa lakkaisi vähitellen.

Turvallisuudesta vastaavissa laitoksissa, kuten poliisilla, pelastuslaitoksella ja puolustusvoimien keskeisillä yksiköillä sekä sairaaloissa tuotettaisiin sähköä omiin tarpeisiin varavoimalan avulla.

Pelastusylitarkastaja Tarmo Kolamo kehottaa kansalaisia tällaisessa tilanteessa ennen kaikkea rauhallisuuteen ja malttiin. Hän kertoo, että laajoista sähkökatkoksista pyritään saamaan viranomaisohjeita ja tietoa perille tavalla tai toisella, pitkäaikaisen katkon tullen myös lehtien ja puhelinten välityksellä.

Ensi alkuun on Kolamon mukaan tärkeää saada kansalaisille tieto siitä, miten pitkään katko kestää. Ainakin aluksi kannattaa pysytellä sisällä, eikä rynnätä ulos aiheuttamaan paniikkia. Pidempiaikainen sähkökatkos, etenkin kylmänä vuodenaikana, voi johtaa taajamissa osittaiseen evakuointiin joko omatoimisesti tai pelastuspalvelun avulla.

Pelastusylitarkastaja Kolamo huomauttaa, että varavoimaloita tuottamaan sähköä ohi valtakunnallisen verkon pystytään keskittämään tietyille alueille, esimerkiksi maatilojen avuksi.

Myös palomestari Timo Tähtinen Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta kehottaa sähkökatkon tullen rauhallisuuteen.

- Silloin tulee käyttää maalaisjärkeä, eikä lähteä ensimmäiseksi soittelemaan eri viranomaisille - se tukkii linjat.

Tilanteesta kyllä tiedotetaan jollain lailla myös kansalaisille. Jos välitöntä hengenvaaraa ei ole, ei myöskään viranomaisiin tule rynnätä ottamaan yhteyttä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja