Sähkön hinta hipoo pilviä – uusia ennätyksiä tehtaillaan päivittäin: "Tiedossa on kova shokki niille, jotka luulevat tämän olevan väliaikaista"

3:35
Sähkön pörssihinta pysyttelee korkealla loppuvuoden – näin se näkyy sähkölaskussa.

Energiahintojen nousu saattaa vaarantaa talouden elpymisen koronapandemian aiheuttamasta kriisistä. Uusia hintaennätyksiä syntyy lähes päivittäin. 

Sähkön ja kaasun hinta jatkaa nousuaan koko Euroopassa ja uusia ennätyshintoja tehtaillaan nyt päivittäin. EU-maiden energia-asioista vastaavat ministerit kokoontuivat viikolla pohtimaan ratkaisua asiaan.

Talouden asiantuntijat varoittivat tiistaina Financial Timesissa ja Reutersilla, että energiahintojen nousu saattaa vaarantaa talouden elpymisen koronapandemian aiheuttamasta kriisistä. EU-maista ainakin Ranskan, Italia ja Espanja pohtivat miljardien eurojen tukipaketteja kotitalouksien ja yritysten auttamiseksi.

– Kustannukset ovat vain nousemassa talven aikana. Tiedossa on kova shokki niille, jotka luulevat tämän olevan väliaikaista, Saxo Bankin pääekonomisti Steen Jakobsen varoittaa uutistoimisto Bloombergin haastattelussa.

Asiantuntijat varoittavat energian hintojen vauhdittavan lisäksi jo ennestään kovaa inflaatiota eli kuluttajahintojen nousua erityisesti euroalueella. Kuluttajahinnat nousivat elokuussa Suomessa 2,2 prosenttia ja euroalueella 3,0 prosenttia viime vuoden elokuuhun verrattuna.

– Jos hintojen nousu jatkuu, Euroopassa saatetaan nähdä rajujakin tukitoimia sähkön ja kaasun hintaan liittyen, konsulttiyhtiö Accenturen johtaja Ogan Kose ennakoi Bloombergille.

Financial Times kertoi tiistaina, että Espanjan hallitus vaatii Euroopan komissiota puutumaan asiaan ja suitsimaan erityisesti kaasun tuottajien hinnoittelua.

– Meidän on toimittava yhdessä, jotta emme joudu heidän armoilleen, hallituksen kirjeessä sanotaan.

Energian hintojen nousu näkyy myös Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Pörssisähkön hinta on ollut yhtä korkealla viimeksi tammi-helmikuussa 2010. 

Tuleeko sähkön hinnan nousu vaikuttamaan merkittävästi talouteesi? Ota yhteyttä toimitukseemme sähköpostilla uutiset@mtv.fi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja