Sähkölämmitys vaihtui hakkeeseen – lasku enää vain muutama satanen vuodessa!

Markku vaihtoi sähkölämmityksen hakelämmitykseen. Nyt lähes 300-neliöinen omakotitalo lämpenee muutamalla sadalla eurolla vuodessa.

80- ja 90-luvun taitteessa Pohjanmaalla kävi kuhina, kun Markku perheineen rakensi perheineen lähes 300-neliöistä omakotitaloa. Silloin lämmitysmuodoksi valikoitui sähkölämmitys.

– Suorasähkölämmitys oli edullisin vaihtoehto rakennusvaiheessa. Tariffiksi valitsimme vuodenaikatariffin, eli sähkö oli halvempaa öisin, kesällä ja sunnuntaisin.

Totuus sähkölämmityksen kustannuksista valkeni kuitenkin hiljalleen, kun pakkasmittari kohosi kohoamistaan.

– Talomme rakennettiin kuudelle hengelle, joten sähköä kului. Jotta vuodenaikatariffissa syntyisi säästöjä, täytyi huoneiston lämpötilaa päivällä laskea ja yöllä nostaa ja polttaa puuta takassa niin paljon kuin mahdollista. Arki kovilla pakkasilla olikin pian yhtä kellon kyttäämistä kylmässä talossa.

Hakkeella talo lämpimäksi halvalla

15 vuoden jälkeen talossa tehtiin täysremontti, jonka aikana myös lämmitysmuoto vaihtui järkevämpään.

– Valitsimme vesikeskuslämmityksen ja lämmönlähteeksi valikoitui puukattila, eli stokeri. Suorasähkö vaihdettiin hakelämmitykseen, jotta pystyin hyödyntämään omistamaani metsää lämmityskustannusten karsimisessa.

Vaikka hakelämmitys on työläs, ei Markku vaihtaisi sitä enää muihin lämmitysmuotoihin.

– Stokerilla voi kuluttaa myös pellettiä, joka onkin huomattavasti vaivattomampi vaihtoehto ja edelleen huomattavasti edullisempaa kuin sähkö. Sähköä kului ennen lämmitysjärjestelmän vaihtoa yli 30 000 kWh vuodessa, nyt kulutus on vain 4 500k kilowattituntia ja talo on aina tasaisen lämmin.

Lämmön lisäksi säästyy tietysti myös euroja.

– Jos sähkö maksaa kaikkine veroineen noin 13 senttiä kilowattitunnilta, syntyy säästöä haketta polttaessa yli kolmetuhatta euroa haketta polttaessa. Jos käyttäisin pellettiä, tulisi siinäkin säästöä noin 1 900 euroa. Lämmitysjärjestelmän vaihto kannattaa siis pitkällä tähtäimellä.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja