Sähkölämmitys edullisin ratkaisu pientaloissa

Huonekohtainen sähkölämmitys on kuluttajien kannalta edullisin energiaratkaisu pientaloissa. Sen sijaan öljylämmitys on myös alhaisemmalla hinnalla kokonaiskustannuksiltaan kallein lämmitysmuoto.

Energia-alan tuoreessa selvityksessä verrattiin viiden eri lämmitysjärjestelmän hankinta- ja käyttökustannuksia keskikokoisessa 140 neliömetrin uudessa omakotitalossa. Nämä lämmitystavat edustavat noin 85 prosentin markkinaosuutta uusissa pientaloissa.

Huonekohtaisen sähkölämmityksen vuotuiset kokonaiskustannukset olivat kuluvan syksyn tilanteen mukaan 10200 markkaa. Sähköpatteriin perustuvan lämmityksen nosti edullisimmaksi muihin järjestelmiin verrattuna alhaisimmat hankintakustannukset. Huonekohtaisen lattia- ja kattolämmityksen kokonaiskustannus oli 10400 markkaa, vesikiertoisen sähkölämmityksen ja maasähköpumpun 12400 markkaa sekä porakaivoa hyödyntävän lämpöpumpun 14300 markkaa. Kalleimmaksi energiaratkaisuksi nousi öljylämmitys 15200 markan vuosikustannuksella. Vertailussa ei ollut mukana puukattila- ja kaukolämmitystä.

Koko ja kulutus ratkaisevat

Selvityksen mukaan pientalojen vuotuiset kustannukset riippuvat kuitenkin voimakkaasti talon koosta sekä talon ja asukkaiden kulutuksen määrästä. Hankintahinnoiltaan edulliset huonekohtaiset sähköpatterit ovat kilpailukykyisimmillään pienikokoisissa tai vähän energiaa kuluttavissa taloissa. Vesikeskuslämmityksen edullisuus sen sijaan nousee talon koon tai kulutuksen kasvaessa.

Ns. herkkyystutkimuksen mukaan markkinoiden korkein sähkön hinta nostaisi sähkölämmityksen kokonaiskustannuksia 1700-2000 markkaa vuodessa. Halvin hinta alentaisi kustannuksia noin 1200-1400 markkaa. Öljylämmityksessä sähkön hinnan kasvu nostaisi kustannuksia 700 markkaa. Sähkön ja öljyn hintojen lasku yhdessä alentaisivat kustannuksia 2900 markkaa vuodessa. Öljyn hinnan huomattava lasku toisi öljylämmityksen kokonaiskustannukset samalle tasolle huonekohtaisen sähkölämmityksen kanssa.

Sähköpatterit 25000 markalla

Hankintakustannuksiltaan edullisin omakotitalon lämmitysjärjestelmä oli huonekohtainen sähköpatterilämmitys, joka maksaa asennuksineen 25000 markkaa. Lattia- ja kattolämmityksen hankintakustannukset olivat 40000 markkaa, vesikiertoisen sähkölämmityksen 66000 markkaa, öljylämmityksen 76000 markkaa ja maalämpöpumpun 9400-124000 markkaa.

Kalleimpien lämmitysjärjestelmien hankintaa kannattaa selvityksen perusteella harkita vain, jos rakennettavan pientalon pinta-ala ja energian kulutus ovat poikkeuksellisen suuria. Myös asukasluvun tulisi silloin olla keskimääräistä suurempi. Pelkillä vuosittaisilla käyttö- ja huoltokustannuksilla mitaten edullisimmaksi vaihtoehdoksi nousi lämpöpumppu ja kalleimmaksi öljylämmitys. Ero näiden välillä oli 4000 markkaa.

Lämpöpumpulla vuosikustannukset olivat 6400 markkaa, lattia- ja kattolämmityksellä 7840 markkaa, vesikiertoisella sähkölämmityksellä 8200 markkaa ja sähköpattereilla 8600 markkaa. Öljylämmityksellä vuotuiset käyttökustannukset huoltoineen nousivat 10327 markkaan. Tutkimuksen teettivät Adato Energia, Sähköenergialiitto Sener ja Energia-alan keskusliitto Finergy, ja sen teki Fortum Teknologia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja