Sähköjohdot voitaisiin korvata maakaapeleilla, jos joku maksaisi

Tapaninpäivän myrsky on jälleen osoittanut, että maanpinnan yläpuolella sijaitsevat sähköverkot ovat haavoittuvaisia. Vaihtoehtona on sijoittaa johdot maan alle, ja niin sähköyhtiöt osittain tekevätkin, mutta hitaasti.

Sähkölinjoja muutetaan maakaapeleiksi vasta ilmajohtojen uusimisen yhteydessä, ja ilmajohdon käyttöikä on noin 50 vuotta.

Vuonna 2001 riehunut Janika-myrsky sai Vattenfallin kehittämään rakentamisratkaisuja, että kaikki uusi ja uusittava sähköverkko rakennetaan maakaapelina. Fortumilla maakaapeleita on uudesta verkosta reilu puolet ja olemassa olevasta yli kolmannes.

Tosin 1960- ja 70-luvuilla rakennettiin paljon ilmajohtoja, jotka nyt alkavat olla uusimisiässä, kertoo Vattenfallin toimitusjohtaja Tapani Liuhala.

Sekä Vattenfall että Fortum myöntävät, että johtoja olisi mahdollista uusia nopeamminkin maakaapeleiksi, mutta se vaatisi rahaa.

–Tarvitaan yhteiskunnallista keskustelua siitä, miten maakaapelointia voitaisiin nopeuttaa. Se on mahdollista, mutta se vaatii ylimääräisiä investointeja ennen johdon luonnollisen eliniän loppumista - ovatko asiakkaat valmiita satsaamaan tähän? kysyy Liuhala.

Valtiolta Liuhala ei odota lisäresursseja johtojen uusimiseen.

Fortumin asiakkuusjohtaja Timo Jutila huomauttaa, että Suomessa tuskin nähdään tilannetta, jossa kaikki sähköverkot koostuisivat pelkästä maakaapelista. Esimerkiksi kallioisilla saaristoseuduilla nähdään jatkossakin ilmassa roikkuvia, luonnon myllerryksille alttiita johtoja.

Oma ongelmansa on maakaapelien sijoituspaikka. Vattenfall tahtoisi sijoittaa kaapelit maanteiden sisäluiskille, mutta Tiehallinto ei ole asiasta samaa mieltä.

Lue myös:

    Uusimmat