Mainos

Sähköinen raha ei ole levinnyt odotetusti

Sähköinen raha ei ole onnistunut tekemään nopeaa läpimurtoa, toisin kuin monet uskoivat vielä muutama vuosi sitten. Palvelujen tarjoajat ja kehittäjät eivät kuitenkaan ole menettäneet uskoaan sähköisen rahan mahdollisuuksiin.

Internetpankki

Valtaosa alan yrityksistä uskoo, että sähköinen raha voi lähitulevaisuudessa korvata perinteiset setelit ja kolikot sekä murentaa keskuspankkien monopolia maksuvälineenä käyvän käteisen tarjoajana.

Tämä käy ilmi Suomen Pankin vastikään julkaisemasta selvityksestä, jota varten haastateltiin tärkeimpien sähköisen rahan alalla toimivien yritysten edustajia. Kyselyyn vastanneista yli 80 prosenttia uskoi sähköisen rahan voivan korvata käteisen rahan kokonaan tai jossakin määrin.

Lisäksi valtaosa katsoi keskuspankkien voivan menettää valtaansa rahavarannon tarjoajana. Kyselyihin saatiin yhteensä runsaat sata vastausta tänä ja viime vuonna Lontoossa kahdessa alan kansainvälisessä suurtapahtumassa. Näkemykset yllättävät optimistisuudellaan, koska tähän mennessä yritykset lanseerata sähköistä rahaa eivät ole saaneet ilmaa siipiensä alle.

-Onnistuneita esimerkkejä ei ole Euroopassa juuri lainkaan, lähinnä tulee mieleen Belgian Proton. Volyymit eivät ole olleet niin suuria, että bisnes kannattaisi tai että merkittävää käteisen korvaantumista tapahtuisi, ekonomisti Jussi Snellman Suomen Pankista toteaa.

Snellman pitää liioiteltuina ennusteita, joiden mukaan sähköinen raha voisi korvata käteisen jo muutamien vuosien aikana.

-Tällaisia näkemyksiä esitettiin jo vuosina 1995-1996, jolloin Euroopassa alettiin laskea paljon sähköistä rahaa liikkeelle. Viisi vuotta on kuitenkin kulunut, eikä sähköinen raha ole lyönyt itseään läpi, Snellman tähdentää.

Keskuspankit pohtivat asemaansa

Mutta vaikka sähköisen rahan alkutaival on ollut takkuinen, siitä saattaa vielä kehittyä suosittu maksuväline tietoverkkojen kehittyessä ja kasvaessa. Gormezin ja Capien selvityksen mukaan palvelujen tarjoajat ja kehittäjät uskovat sähköisen rahan toimivan parhaiten Internet-maailmassa.

Näyttöpäätteen, matkapuhelimen tai digitaalitelevision kautta käytettynä sähköinen raha toimii parhaiten. Sen sijaan kaupan tiskeillä ladattavilla rahakorteilla maksaminen ei näytä saavuttavan suurten joukkojen suosiota.
-Jos sähköinen raha ennen pitkää lyö itsensä läpi, niin Internetillä ja nettikaupalla on siinä varmasti suuri osuus. Se on käyttökelpoinen tapa hoitaa pienet netissä tapahtuvat maksut, joihin ei kannata luottokorttia käyttää, Snellman arvelee.

Keskuspankeissa sähköisen rahan leviämistä on seurattu tarkkaan. Gormez ja Capie huomauttavat, että jos setelit ja kolikot väistyvät, se voi heikentää keskuspankkien kykyä vaikuttaa rahamarkkinoihin ja pitää yllä hintavakautta. Myös Snellman myöntää, että keskuspankeilla olisi pähkäiltävää, jos perinteinen käteinen katoaisi kokonaan. Yleisesti ottaen keskuspankit kuitenkin voivat säilyttää otteensa, vaikka setelien ja kolikkojen määrä oleellisesti putoaisi nykyisestä.

-Suomessa rahapolitiikan vaikuttavuus ei ole mitenkään vähentynyt, vaikka meillä on liikkeellä erittäin vähän käteistä rahaa, Snellman huomauttaa. Liikkeellä oleva käteinen vastaa meillä vain 2,5 prosenttia bruttokansantuotteesta, kun muualla Euroopassa lukema on tuplasti suurempi. Suomen esimerkin perusteella euroalueella riittää siis vielä setelejä ja kolikkoja sähköisen rahan korvattavaksi ennen kuin Euroopan keskuspankin on syytä alkaa tosissaan huolestua keinojensa pitävyydestä.

-Vuosi 2002 on sähköisen rahan tulevaisuuden kannalta tärkeä rajapyykki, koska silloin tulevat euron setelit ja kolikot liikkeelle. Jos sähköiselle rahalle ei tuolloin ole pystytty luomaan maiden rajat ylittävää käyttöä, on aika vaikea saada ihmisiä omaksumaan sitä laajasti, Snellman arvioi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.