Helteisen kesän jälkeen on mukava palata takaisin töihin ja opintoihin. Monipuolinen, kasviksia runsaasti sisältävä, ruoka auttaa jaksamaan syksyn aherruksessa. Kesän aikana kypsyneet kasvikset sisältävät runsaan annoksen erilaisia makuaineita ja jaksamisen kannalta tärkeitä vitamiineja ja muita suojaravintoaineita. Kasviksia on suositeltavaa syödä puoli kiloa päivässä.
Kesän aikana suomalaisten kasvisten kulutus on ollut huipussaan. Lähes huomaamatta monella on kulunut runsaasti vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Muut hyvät kesäruoat ja -juomat ovat kuitenkin saattaneet kerryttää muutaman lisäkilon ja työhousujen kaulus voi nyt puristaa. Sadonkorjuuajan kasvisherkkujen avulla on mahdollisuus myös karistaa turhat kilot ja hankkia voimia syksyn työrupeamaa varten.
Auringon paahtamia kasviksia uuniin
Paahdetut kasvikset syntyvät vaivattomasti uunissa. Paahtamiseen sopivat monet syksyn vihannekset ja juurekset, salaatteja ja muita lehtivihanneksia lukuun ottamatta. Jokainen voi valita mieleisiään tuttuja raaka-aineita ja kokeilla myös harvinaisempia herkkuja kaupan ja torien tarjonnan mukaan. Paahdettaessa kasvisten makeat makuaineet korostuvat ja pinta saa rapean kuoren. Kasvikset tarjotaan sellaisenaan paahdetun ruisleivän tai esimerkiksi perunan tai pastan kera.
Elo- ja syyskuussa kaikki kaalikasvit ovat parhaimmillaan ja niistä syntyy edullisesti varsinaista voimaruokaa, joka on täynnä erilaisia maku- ja suojaravintoaineita. Kun haluaa vaihtelua perinteisille kaaliruoille, kannattaa kokeilla kaalien mausteeksi esimerkiksi chiliä, sitruunanmehua ja tuoretta korianteria. Loppukesän viikonloppuna kannattaa yllättää perheensä ja ystävänsä kaikkia makunystyröitä kutkuttavalla kaali-kookospadalla. Tätä kaaliruokaa syömällä hoituu mieli ja keho syyskuntoon.
On aika säilöä
Elokuun lopussa ja syyskuussa on tarjolla monia vihanneksia, juureksia ja marjoja edullisesti. Tuotteiden maku ja ravintoainepitoisuudet ovat samanaikaisesti parhaimmillaan. Monia kasviksia voi säilöä perinteisesti hilloina ja pikkelseinä, mutta yhä useampi kokeilee myös kuivausta tai pakastaa kasvikset paloiteltuina annospusseihin esimerkiksi valmiiksi soppatarpeiksi.
Paahdettuja kasviksia ja pastaa
(3-4 annosta)
Paahdetut kasvikset kypsyvät vaivatta uunissa ja korvaavat herkullisuudellaan erillisen pastakastikkeen. 1 pieni (200 g) munakoiso 1 punasipuli 1 pieni (200 g) kesäkurpitsa 1 varsisellerin varsi 1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja 2-3 rkl öljyä 1 tl timjamia 2 tl oreganoa 1 tl suolaa rouhittua mustapippuria 0,5 sitruunan mehu (2 rkl kapriksia) tuoretta basilikaa
Tarjoiluun: n. 150 g kuivaa nauhapastaa (tagiliatelle -pastaa)maustamatonta tuorejuustoa
1. Halkaise ja viipaloi munakoiso. Ripottele päälle suolaa, jolloin munakoison ylimääräinen neste hikoilee pintaan. 2. Kuori punasipuli ja leikkaa se kapeiksi lohkoiksi. Leikkaa myös kesäkurpitsa lohkoiksi. 3. Pyyhi munakoisopalat kuiviksi talouspaperilla. Leivittele ne sekä muut kasvikset, kirsikkatomaatit mukaan lukien, uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskota päälle öljyä ja mausta timjamilla, oreganolla, suolalla ja mustapippurilla. 4. Paahda kasviksia 250 asteessa grillivastuksien alla noin 10 minuuttia. Sekoita kerran tai pari paahtamisen aikana. 5. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaisesti. Kaada paahtuneet kasvikset ja niistä irronnut neste tarjoiluastiaan. Mausta vielä sitruunamehulla, kapriksilla ja tuoreella basilikalla. Sekoita pasta kasvisten joukkoon. Tarjoa heti. Halutessasi voit laittaa annoksen päälle nokareen maustamatonta tuorejuustoa.
Vinkki: Paahdetut kasvikset ovat herkullisia myös sellaisenaan esimerkiksi paahdetun ruisleivän päällä, riisin tai perunoiden kanssa.
Kaali-kookospata
(4 annosta)
Raikas itämaisesti maustettu kaalipata sopii nautittavaksi sellaisenaan pääruokana tai riisin kanssa. Se käy hyvin myös broilerin tai kalan lisäkkeeksi ja maistuu erinomaiselta kylmänäkin.
400 g keräkaalia tai savoijinkaalia 1 pieni (300 g) kukkakaali 1 (250 g) parsakaali 2 rkl öljyä 1 tuore punainen chili 1 tl tuoretta raastettua inkivääriä tai 0,5 tl kuivattua 1 tl juustokuminaa 0,5 dl seesaminsiemeniä 2 dl kookosmaitoa 1-2 tl suolaa 0,5 limetin tai 2 rkl sitruunamehua tuoretta korianteria
1. Leikkaa kaali 0,5 -1 senttimetrin paksuisiksi suikaleiksi. Irrota kukkakaalin ja parsakaalin kukinnot. Viipaloi parsakaalin varret ohuiksi. 2. Halkaise chili, poista siemenet ja viipaloi malto. Raasta inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää chili, inkivääri, juustokumina sekä seesaminsiemenet. Kuumenna mausteita hetki. Seesaminsiemenet saavat hieman jopa paahtua. 3. Lisää kookosmaito ja anna kiehahtaa. Lisää kattilaan kukkakaalit ja vähennä lämpöä. Anna hautua hetki ennen kuin lisäät kattilaan myös parsakaalit ja kaalisuikaleet. Laita kansi päälle ja anna hautua noin 5-8 minuuttia, kunnes kukka- ja parsakaali on rapsakan kypsää ja kaali vielä kauniin vihertävää. 4. Sekoittele muutaman kerran kypsennyksen aikana. Mausta suolalla ja limetin tai sitruunan mehulla sekä tuoreella korianterilla. Tarkista maku.
Papufrittata
(4 annosta)
Frittata on espanjalainen kasvismunakas, joka sopii sellaisenaan ruoaksi esimerkiksi raikkaan salaatin rinnalla.
200 g vihreitä papuja 1 punainen paprika 1 sipuli 2 rkl öljyä 8 kananmunaa suolaa rouhittua valkopippuria 2 rkl hienonnettua persiljaa tai oreganoa 0,5 dl parmesaanijuustoraastetta
1. Nypi papujen päät ja keitä papuja kiehuvassa vedessä noin 4 minuuttia. Jäähdytä kylmän veden alla ja leikkaa 2-3:en osaan. 2. Halkaise paprika ja poista siemenet. Leikkaa malto ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. 3. Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Mausta suolalla, pippurilla ja hienonnetulla yrtillä. 4. Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää sipuli ja paprika. Kypsennä, kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää pannuun pavut ja niiden hieman lämmettyä, kaada pannulle kanamunamassa. Vähennä hieman lämpöä ja kypsennä massaa työntäen sitä muutaman kerran pohjaa myöten reunoilta keskelle. 5. Ripottele päälle parmesaanijuustoa. Laita kansi päälle ja anna massan jähmettyä ja kypsyä hiljalleen valmiiksi miedolla lämmöllä. Jos kypsennät massaa uuninkestävässä valurautapannussa, voit nostaa pannun tässä vaiheessa uuniin, jolloin frittata kypsyy loppuun ja saa samalla kauniin kullanruskean pinnan. Leikkaa frittata annospaloiksi ja tarjoa raikkaan ja rapean salaatin kanssa.
(Lähde: Kotimaiset Kasvikset, kaali-kookosvokkikuva: Sanna Peurakoski)
Uusimmat
-
18:07
Tuomas Virkkuselta suora paljastus: varoo selostamossa riskialtista sudenkuoppaa – "Sen huomaavat kaikki"
-
18:02
Kuntajohtajia joutuu eroamaan usein ikävien päätösten ja luottamuspulan takia – "Viestintuoja ammutaan"
-
17:59
Presidentti Stubb kommentoi hakulaiteräjähdyksiä: "Sodan ja rauhan välinen viiva on veteen piirretty"
-
17:53
Hizbollahin käyttämiä radiopuhelimia räjähtänyt Libanonissa – ainakin kolmen kerrotaan kuolleen
-
17:52
Liiga-kierroksen seuranta: Viimeinenkin joukkue aloittaa viimein kautensa
-
17:31
Viiden ainesosan Nutella-juustokakku – nyt on helppo ohje!
-
17:13
Yle: Helsingin Pasilassa lennätettiin droonia luvatta – KRP tutkii vakoiluna
-
17:10
Stubb olisi toivonut Palestiina-mielenosoittajien jääneen pidemmäksi aikaa: "Minulla olisi ollut asiaa"
-
17:00
Vaikuttaja Emilia Huttunen kertoo maalittamisen tuhonneen hänen terveytensä – kärsii rytmihäiriöistä
-
16:59
Stubb aikoo keskustella Lähi-idän tilanteesta Israelin presidentin kanssa
-
16:41
Taksiuudistuksen jälkeen kuskien epäillyt seksuaalirikokset moninkertaistuneet – tekijät ulkomaalaistaustaisia
-
16:24
Asiantuntijat: Hakulaiteräjähdyksillä yksi iso vaikutus suomalaisten elämään – taskuräjähdystä ei pidä pelätä
-
16:08
Stubb kommentoi Tampereella mahdollisia uusia Nato-esikuntia: "Ylellä on paremmat tiedot kuin presidentillä"
-
16:01
Ensitreffit-Matti on varma yhdestä käytännön asiasta hääyön jälkeen: "Ei ikinä tällaista"
-
15:50
Kortiton kuski kiihdytti poliisia karkuun – näin pako päättyi
-
15:48
Ylen tiedot: Suomen saakin kaksi Nato-esikuntaa, toisen paikka selvisi
-
15:46
Ulkoilmassa on nyt radioaktiivista ainetta enemmän kuin yleensä – STUK: Leijailee Ukrainasta
-
15:38
Epäilty 17-vuotias viina- ja nuuskatrokari päivysti parkkihallissa – nuorukaisen kotoa löytyi melkoinen varasto
-
15:35
Therese Johaug närkästyi – laukoo suorat sanat
-
15:26
Everstiluutnantti Petteri Viitanen: Israel tietää nyt ottaa iskussa haavoittuneita tarkempaan seurantaan
-
Lataa lisää