Sadepäivä, kesätyöt peruttu – mieti, mitä allekirjoitat

Palkkaus askarruttaa nuoria kesätyöntekijöitä. Ulkotöissä ongelmana on usein työtuntien riippuvaisuus säästä, kerrotaan SAK:sta.

– Esimerkiksi jäätelökioskilla, terassilla tai mansikoita myymässä on trendi ollut vähän sitä, että työnantaja on ilmoittanut, ettei sateisena päivänä tarvitsekaan tulla töihin. Tämä on ollut yksi pulma, sanoo järjestösihteeri Anita Spring.

Spring kehottaakin tutustumaan työsopimukseen tarkkaan ja rauhassa kotona ennen sen allekirjoittamista. Jos sopimuksessa kesätyöläinen on tarvittaessa töihin kutsuttava, sateiset päivät tietävät tyhjää kukkaroa.

– Sellaista sopimusta ei tietenkään kannata tehdä. Kannattaa sopia työtuntien määrästä. Jos on sovittu, että töitä tehdään esimerkiksi kuusi tuntia päivässä, mutta sateisena päivänä töitä ei ole, se ei poista palkanmaksuvelvoitetta.

Kyselyt lisääntyvät vuosittain

Kesäduunari-info auttaa kesällä nuoria työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Springin mukaan palvelulle on selkeä tarve. Viime vuonna yhteydenottoja tuli yli 400, ja kyselyjen määrät ovat kasvaneet vuosi vuodelta.

Yleensä kysymykset liittyvät palkkauksen lisäksi työsopimuksiin, lomakorvauksiin, työtodistukseen sekä työvuorojen pituuteen.

Suurin osa kysymyksistä juontuu Springin mukaan tietämättömyydestä. Ikävämpiäkin tapauksia tulee ilmi.

– Valitettavasti meillä on sellaisiakin työnantajia, jotka eivät noudata kaikkia sääntöjä joko tietämättään tai tieten.

Kesäduunari-info toimii nyt kahdeksatta kesää. Palvelu avattiin tänään. Sen tarjoavat SAK:n lisäksi STTK ja Akava.

Onko sinulla kokemuksia oikeuksien polkemisesta kesätöissä? Kerro meille:uutiset@mtv3.fi

Lue myös:

    Uusimmat