Mainos

Saddamin oikeudenkäynti jatkui sekasortoisena

Tänään oikeuteen saapui ensi kertaa todistajia. Valtaosa heistä haluaa salata henkilöllisyytensä väkivallan pelossa. Todistajat kertoivat tapahtumista, jotka johtivat joukkomurhaan ja kidutuksiin vuonna 1982.

Irakin entisen diktaattorin Saddam Husseinin sotarikosoikeudenkäynti on jatkunut tänään. Oikeudenkäyntiin tuli heti alkuunsa muutaman tunnin katkos. Oikeuden puheenjohtaja kieltäytyi ottamasta heti käsiteltäviksi Saddamin puolustuksen valituksia, mistä johtuen puolustus poistui salista ja oikeudenkäynti keskeytyi. Saddamin asianajajat asettivat kyseenalaiseksi oikeudenkäynnin laillisuuden ja asianajajien turvallisuuden.

- Irakilaisasianajajille ja heidän perheilleen ei ole käytännössä minkäänlaista suojelua kun he toimivat täällä totuuden ja oikeudenmukaisuuden asialla, Saddamin puolustustiimiin kuuluva Yhdysvaltain entinen oikeusministeri Ramsey Clark sanoi.

- Tämä oikeusistuin on perustettu Yhdysvaltain miehityshallinnon alla, joten se ei ole laillinen, huomautti tiimin toinen jäsen, Qatarin entinen oikeusministeri Najib al-Naimi.

Uuteen alkuun päästiin sen jälkeen, kun oikeuden puheenjohtaja antoi Saddamin puolustusasianajajien Clarkin ja Naimin puhua oikeudelle.

Oikeudenkäynti eteni keskeytyksen jälkeenkin jokseenkin sekavissa tunnelmissa. Ensimmäinen todistaja aloitti puheenvuoronsa siteeraamalla Koraanin säkeitä, kunnes oikeuden puheenjohtaja pyysi häntä menemään asiaan.

Todistajan aloitettua kertomuksensa vuoden 1982 shiiojen joukkomurhaa edeltäneistä tapahtumista syytetyt keskeyttivät hänen puheensa toistuvasti.

- Tuo on valhetta, huusi Saddamin velipuoli Barzan todistajan muistellessa, miten tämä piteli kivääriä Dujailin shiiakylässä.

Maanantain istunto Bagdadissa oli kolmas sen jälkeen, kun prosessi aloitettiin 19. lokakuuta. Oikeudenkäynti jatkuu seuraavan kerran tiistaina.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

(Seitsemän uutiset 05.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.