Mainos

Sadat tuhannet peipot pyrähtivät säätutkakuviin

Sääennusteiden sadetutkissa näkyy nyt ylimääräisiä pisteitä, kun tutkissa näkyvät myös muuttomatkalleen lähtevät lintuparvet. Lintujen muutto on nyt näkyvimmillään.

Sääennusteiden sadetutkassa näkyi torstaiaamuna pienistä pisteistä koostuvia laajoja alueita, jotka suuntasivat Suomen lounais- ja etelärannikolta kohti lounasta ja etelää.

– Syksyisin tutkalla näkyvät usein parvissa muuttavat linnut. Linnut erottaa tutkan sateista siitä, että pisteet ovat pieniä ja samankokoisia pisteitä. Tänä aamuna nämä lintujen pisteet kulkivat aivan eri suuntaan, kuin oikeat sateet, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved toteaa, että aamun tutkakuvissa näkyivät todennäköisesti muuttomatkalleen lähteneet peipot.

– Peippoja on ollut tänä aamuna liikkeellä runsaasti. Peippo on Suomen toiseksi yleisin lintulaji ja niiden syyskanta on noin 50 miljoonaa lintua. Liikkeellä on siis ollut satoja tuhansia tai miljoonia lintuja.

Aamun selkeä sää suosi lintujen liikkeelle lähtöä.

– Linnut pyrkivät hyödyntämään myötätuulia, jotta säästävät energiaa. Kun huono sää muuttuu selkeäksi, linnut lähtevät liikkeelle.

Lintuharrastajat odottelevat jo kurkien päämuuton alkua. Sen seuraamiseen saattaa olla hyvä mahdollisuus jo lähiaikoina, kun sää viilenee viikonloppuna ja ensi viikolla.

– Kurkien päämuutto käynnistyy yleensä silloin, kun pohjoisesta tulee purkaus kylmempää ilmaa, sanoo Jan Södersved.

Viime syksynä Suomesta muuttavia kurkia arveltiin olevan noin sata tuhatta.

Katso sääennuste, jossa näkyivät syysmuuttoon lähteneet lintuparvet:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.