Sadat romanikerjäläiset hytisevät kaduilla pääkaupunkiseudulla – Diakonissalaitos: "Pyrimme siihen, että kukaan ei jää talvella ulos"

Ohikuljetut – romanikerjäläisen tarina 8:31
Huomenta Suomessa kerrottiin romanikerjäläisen tarinaa 6. helmikuuta 2018.

Pääkaupunkiseudulla liikkuu talvella 200–300 romanikerjäläistä, kertoo Helsingin Diakonissalaitoksen yksikönjohtaja Mika Paasolainen. Kesällä määrä on 800–1000 ihmistä.

Liki tuhat romanikerjäläistä yhä avun tarpeessa 2:10
Kesällä kerjäläisiä tulee Suomeen jopa 1000. Katso uutisjuttu elokuulta 2017.

Heidät kaikki pyritään majoittamaan, sillä Suomen talvessa ihminen tarvitsee lämpimän paikan.

– Olemme sopineet kaupungin kanssa, että majoitamme pääosin tätä liikkuvaa väestöä, mutta tarpeen vaatiessa myös muita. Pyrimme siihen, että kukaan ei jää talvella ulos, Paasolainen sanoo.

Helsingissä on Diakonissalaitoksen lisäksi myös kaksi muuta hätämajoituspaikkaa. Hietaniemen palvelukeskus on keskittynyt auttamaan helsinkiläisiä, ja Hermannissa sijaitseva seurakuntayhtymä järjestää puolestaan majoitusta paperittomille.

– Jos on täyttä, muut paikat auttavat. Silloin otetaan kohderyhmistä riippumatta ihmisiä sisään. Meidän kiinteistössä maksimimäärä on 200 ihmistä. Se on paloviranomaisten kanssa sovittu, Paasolainen sanoo.

Diakonissalaitoksen hätämajoituksessa on tällä viikolla majoittunut enimmillään 175 ihmistä. Määrissä ei ole viime vuosina tapahtunut erityistä muutosta.

Terveyspalveluja paremmin tarjolla

Helsingin kaupungin hallitus teki päätöksen vuoden 2017 lopulla laajentaa ulkomaalaistaustaisten terveyspalveluita. Paperittomien ihmisten ja liikkuvan väestön mahdollisuus saada terveyspalveluja onkin parantunut, Paasolainen kertoo.

– Varsinkin pääkaupunkiseudulla tilanne on kohentunut Kalasataman terveysaseman myötä. Siellä saadaan nyt paremmin vastaanottoaikoja.

Parantuneet palvelut eivät ole kuitenkaan houkutelleet Suomeen uusia tulokkaita, Paasolainen sanoo.

Poliisi: Ihmiset tottuneita kerjäämiseen

Ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksiköstä kertoo, että kerjääminen ei ole viime aikoina työllistänyt poliisia erityisemmin. Ilmoituksia tulee harvakseltaan.

– Ilmenee kausivaihtelua. Lämpiminä kuukausina kerjääminen lisääntyy, ja talviaikaan vähenee.  

Kujalan mukaan kerjäläisistä tehdään nykyisin vähemmän ilmoituksia poliisille. Myöskään aggressiivista kerjäämistä ei erityisemmin ilmene.  

– Ihmiset ovat tottuneet kerjäämiseen, se ei enää häiritse niin paljon.  

Lue myös:

    Uusimmat