Mainos

Sadan siviilin joukkohauta löytyi Mosulin lähistöltä – ainakin miljoonan uskotaan olevan ansassa

Irakin poliisivoimat löysivät maanantaina Mosulin lähistöltä joukkohaudan, jossa viranomaiset arvioivat olevan noin sadan siviilin ruumiit.

Hauta löydettiin maatalousoppilaitoksesta äärijärjestö Isisiltä takaisin vallatulta Hamam al-Alilin alueelta. Irakin joukkojen valtaama Hamam al-Alilin kaupunki oli viimeinen suuri este ennen joukkojen pääsyä Mosulin eteläosaan.

Irakilaisjoukot ovat kohdanneet Mosulissa ankaraa vastarintaa Isis-taistelijoilta. Maanantaina Isis sytytti ainakin 19 öljylähdettä tuleen Mosulin ympäristössä, kertoi BBC.

Samaan aikaan Syyriassa Yhdysvaltain tukema kurdien ja arabien liittouma SDF eteni kohti Raqqaa, joka on Mosulin ohella tärkein Isisin hallussa oleva kaupunki. Liittouman mukaan joukot ovat lähestyneet kaupunkia, mutta matkaa on vielä kymmeniä kilometrejä.

Ennakoitua harvemmat jättäneet kotinsa

Arvioitua harvemmat ovat joutuneet lähtemään kodeistaan Mosulin takaisinvaltaamisen vuoksi, kertovat Yhdysvaltojen viranomaiset.

Viranomaisten mukaan tällä hetkellä hieman yli 33 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa kolme viikkoa sitten alkaneen takaisinvaltausoperaation aikana.

– Luku on pienempi kuin alun perin odotimme. On kuitenkin tärkeää muistaa, etteivät Irakin joukot ole vielä saavuttaneet tiheimmin asuttuja alueita, kertovat viranomaiset.

Ainakin miljoonan ihmisen uskotaan olevan ansassa taistelujen keskellä. Lukua on kuitenkin mahdotonta varmentaa, koska Mosulin kaupunki on ollut äärijärjestö Isisin hallussa kesäkuusta 2014 lähtien.

YK, Irakin hallitus, vapaaehtoisjärjestöt ja Yhdysvaltojen hallitus ovat antaneet apua taisteluiden vuoksi kotoaan lähteneille. Useiden viikkojen ajan noin 50 rekkaa on vienyt päivittäin ruokaa ja muita tarvikkeita Mosulin alueelle.

Yli 700 000 ihmisen odotetaan pakenevan taisteluita. Taisteluita pakeneville ja kotinsa menettäneille on jo rakennettu 80 000 paikkaa pakolaisleireille. Määrää aiotaan nostaa 250 000 paikkaan joulukuun puoliväliin mennessä.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan osa Mosulin taisteluissa kotinsa menettäneistä saa suojapaikan sukulaisilta, eikä heillä ole tarvetta mennä leireille.

Irakin erikoisjoukot lähtivät kohti Mosulia noin viikko sitten.

1:54

1:23

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.