Mainos

Säästä hermoja ja rahaa – Laita autosi juhannuskuntoon

Monella on tulevana viikonloppuna edessä pitkä automatka. Lähes koko Suomi lähtee juhannuksenviettoon ja osa jää saman tien myös kesälomalle. Autoliiton mukaan tulossa on vilkas viikonloppu, ja tiepäivystys on täydessä valmiustilassa.

Ennen pitkälle automatkalle lähtemistä kannattaa oma auto tarkastaa huolellisesti. Tarkastuksella säästää sekä selvää rahaa että mahdollisesti pinnaa - huolellisella tarkastuksella voi säästyä siltä, että jäisi autonsa kanssa tienposkeen.

– Auton jäähdytysnesteet ja öljyt pitää tarkistaa. Ilmastointilaite kannattaa olla huollettu – eikä saa unohtaa matkustajien jaksamista. Tulee varata riittävästi juomaa ja virikkeitä, jottei kukaan väsy suotta, muistuttaa Autoliiton turvapalvelupäällikkö Jonne Luomala.

Tarkista rengaspaineet, kukkaro kiittää

Jos öljy loppuu, on vaarana konerikko. Luomalan mukaan öljyn loppumisen lisäksi haasteita autoilijoille tulee renkaista.

– Autossa on juhannuksenviettoon lähtiessä paljon ylimääräistä painetta, joten rengaspaineet kannattaa tarkistaa. Liian alhaiset rengaspaineet lisäävät polttoaineen kulutusta.

Takakontin varoituskolmio kannattaa myös kaivaa esille, jottei sitä pahan tilanteen tullen joudu tonkimaan kaikkien tavaroiden alta. Myös kännykkä kannattaa ladata täyteen, jotta voi tarpeen tullen soittaa apua.

Entä voiko autolle tulla haittaa siitä, jos joutuu seisomaan paljon ruuhkissa?

– Tyhjäkäynnillä ei edes lain mukaan saa seisoa pitkään. Jos joutuu pitkään seisomaan jonossa, ei ole mielekästä myöskään polttoaineen kulutuksen tai ympäristön takia pitää autoa käynnissä. Tervettä autoa tyhjäkäynti tai jonossa nitkuttaminen ei rasita, mutta ei tässä mitään vitsiä ole. Ehdottomasti moottori sammuksiin, Luomala sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.