Mainos

Säästä helposti satasia - näihin verovähennyksiin voit olla oikeutettu

Veroilmoituksen jättöpäivä lähestyy. Paperi kannattaa syynätä läpi ajan kanssa, sillä monia asioita voi vähentää - samalla pienenee mahdolliset jäännösverot tai joulukuussa odottaa suurempi palautussumma. 

Listasimme alle esimerkkejä, joissa selvennetään, millaisista asioista verovähennystä voi hakea. Vastaukset antaa Veronmaksajain keskusliiton lakiasianjohtaja Vesa Korpela.

Tulonhankkimisvähennys

Esimerkki 1. Henkilö on asiakaspalvelutyössä, joka vaatii huoliteltua ulkonäköä: siistejä vaatteita, hiukset ja meikki pitää olla kunnossa. Voiko hän hakea verovähennyksiä vaatteista, kampaamokäynneistä ja vaikkapa meikeistä?

– Ei voi. Tähän liittyy verovähennysten perusongelma. Tulonhankkimisesta aiheutuvat kulut ovat vähennyskelpoisia, mutta toisaalta elantomenot eivät ole. Kulut siitä, että työntekijällä on vaatteet päällä ja tukka tämmingissä, ovat elantomenoa. Vaikka siisti pukeutuminen lukisi työpaikan ehdoissa ja muuten pukeutuisi rynttyihin, niin normaali pukeutuminen ei oikeuta vähennyksiin. Kampaamo tai parturikulutkaan eivät oikeuta vähennyksiin.  Sellaiset työasut, joita ei voi käyttää muuhun kuin omaan työhön, esimerkiksi metsurin turvajalkineet, ovat verovähennyskelpoiset.


Esimerkki 2. Henkilölle syntyy työmatkakuluja, koska hän asuu Nurmijärvellä ja työpaikka on Helsingissä. Mitä hän voi vähentää?

Matkakulut ovat vähennyskelpoisia, tosin siinä on tarkat rajat. Lähtökohta on se, että vähennykset määräytyvät halvimman käytettävissä olevan kulkuneuvon mukaan. Jos julkinen liikenne on käytettävissä, niin silloin vähennys lasketaan bussin tai junan halvimman taksan mukaan eli yleensä vähennys määräytyy kuukausilipun hinnan mukaan yhdeltätoista kuukaudelta vuodessa.

Esimerkki 3. Henkilö on tilannut kotiinsa sanomalehden lisäksi ammattiinsa liittyviä lehtiä ja ostanut ammattikirjallisuutta. Voiko niitä vähentää verotuksessa?

– Selkeä ammattilehti tai ammattikirja, eli juristilla esimerkiksi lakikirja ja koodaajalla atk-kirja, on ammattikirjallisuutta (verovähennyskelpoista). Tavanomaiset yleisaikakauslehdet ja sanomalehdet ovat elantomenoa ja siten verotuksessa vähennyskelvottomia. 

Esimerkki 4. Henkilö joutuu tekemään jonkin verran töitä kotonaan omalla tietokoneellaan ja tarvitsee myös omaa puhelintaan jonkin verran työasioidensa hoitoon. Voiko henkilö vähentää verotuksessa tietokoneen hinnan, laajakaistamaksut ja puhelimen kulut?

– Tänä päivänä ehkä yleisin työkalu, jonka vähennyksiä verotuksessa vaaditaan, on tietokone ja laajakaistayhteys. Vähennystä voi hakea henkilö, joka tarvitsee konetta ja nettiyhteyttä työhönsä.

Perusteita mietittäessä esimerkiksi opettajat ovat tyypillisesti sellaisia, jotka valmistelevat tunteja ja korjaavat kokeita kotonaan eli he saavat tyypillisesti vähennykset. On myöskin paljon sellaisia henkilöitä, joiden pitää olla tavoitettavissa kotoaan tai työskentelvät osittain kotonaan, ja ovat siksi oikeutettuja vähennyksiin.

Jos tietokone on selkeästi työtä varten hankittu ja sillä hoitelee vähäisessä määrin omia henkilökohtaisia asioita, niin kone vähennetään kokonaan. Pieni yksityiskäyttö ei haittaa. Jos tietokoneen käyttäminen työssä on vähäisempää, sitä käytetään työssä, mutta työ ei ole ollut sen yksinomainen hankkimisperuste, silloin vähennetään tyypillisesti puolet.

Koneesta voi siis vähentää sekä hankintahinnan että ylläpitokustannuksia.

Ylläpitoa voivat olla kuukausittaiset maksut laajakaistasta, muistitikut, printterin paperit ja värit. Nämä vähennetään vuosittaisina kuluina, kun taas itse konekokonaisuuden hankintahinta vähennetään poistoin,  mikäli sen hankintahinta ylittää tuhat euroa.

Kotitalousvähennys


Kun teettää työtä kotonaan ulkopuolisella henkilöllä niin, että on palkanmaksajana esimerkiksi lastenhoitajalle tai siivoojalle, osa palkasta ja kaikki palkan pakolliset sivukulut oikeuttavat vähennykseen. Jos taas ostaa palveluja yritykseltä, vähennyksen saa työn osuudesta. Jotta vähennyksen saisi, yrityksen on oltava ennakkoperintärekisterissä.

Esimerkki 5. Henkilö pitää juhlat kotonaan ja hankkii sinne pitopalvelun ja bändin. Voiko hän vähentää näistä koostuvat kulut verotuksessa?

– Kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn pitää olla tavanomaista kotitaloustyötä. Kahvin keittäminen ja kahvin kaataminen eli se työ, mitä catering-henkilö tekee asiakkaan kotona,  on vähennyskelpoista kotitaloustyötä. 

Bändi tai muu esiintyjä ei tee tavanomaista kotitaloustyötä, joten esityksestä maksettu palkkio ei oikeuta kotitalousvähennykseen. 

Esimerkki 6. Henkilö asuu asunto-osakeyhtiössä ja asunto-osakeyhtiö päättää tehdä remonttia. Voiko henkilö hakea kotitalousvähennyksiä remonttikuluista?

– Rajan vetäminen siihen, mitkä ovat asukkaan omia remontteja ja mitkä ovat asunto-osakeyhtiön remontteja tuottaa usein vaikeuksia etenkin pienemmissä asunto-osakeyhtiöissä. Asunto-osakeyhtiön hankkeet eivät oikeuta vähennyksiin, vaikka kyllähän ne osakkeenomistajat niidenkin kulut loppujen lopuksi maksavat  vastikkeina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.