Säässä tapahtuu pian nopea, jopa yli 35 lämpöasteen käänne – voi muodostaa teille lähipäiviksi näkymättömän, hyvin liukkaan vaaran

4:14
Meteorologi Markus Mäntykannas varoittaa huonosta ajokelistä! Katso myös millaiseksi sää muuttuu loppuviikkoa kohden mentäessä.

Pakkanen kiristyy tänään iltaa ja yötä kohti mentäessä, mutta huomenna säähän iskee tuntuva käänne.

– Tiistaina edessä on raju lauhtuminen. Keskiviikkona ja torstaina osassa maata ollaan jo suojasään puolella, kertoo Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Mäntykannas muistuttaa, että talvisen korkeapaineen aikaan ilma voi kylmetä huomattavastikin maanpinnan tuntumassa. Tällainen tilanne vallitsee tällä hetkellä läntisen Suomen yllä ja siksi pakkasessa hytistään vielä tämä ilta. 

– Tänä iltana etelässä koetaan vielä erittäin kylmät hetket. Tiistain vastaisena yönä pakkasta voi olla Uudellamaalla ja laajalti eteläisessä Suomessa 20-25 astetta. Huomisaamuna kireimmät pakkaset löytyvät etelästä ja idästä.

Lännessä voi myrskytä, ajokeli muuttuu hankalaksi

Samaan aikaan tyyni keli vaihtuu tuulisemmaksi lännessä ja pohjoisessa.

– Läntisellä merialueilla voidaan kokea myrskylukemia. Samalla lounaistuuli pumppaa meille selvästi lämpimämpää ilmaa eli pakkanen lähtee heikkenemään lännestä ja pohjoisesta alkaen.

Idässä ja kaakossa voi olla vielä huomenna kireää pakkasta, mutta lännessä ja etelässä mennään nollan tuntumaan.

– Keli muuttuu hankalaksi, sillä nopea lauhtuminen aiheuttaa sen, että tienpinnalle voi muodostua aikamoinen kuurakerros. Tiistaina ja keskiviikkona kannattaa olla erityisen varuillaan liikenteessä, sillä kuura ei välttämättä päällepäin ajaessa näy. Se voi tehdä tiet hyvin liukkaiksi.

Mäntykannas muistuttaa vielä kovasta tuulesta.

– Tiistaina käydään ensimmäisen kerran lähellä myrskyrajaa eli 21 metriä sekunnissa. Seuraavan kerran tuulet voimistuvat keskiviikkona eli voi olla kaksi peräkkäistä myrskypäivää läntisillä merialueilla.

"Lapissa muutos on huima"

Keskiviikkona lämpimin ilma puskee Suomeen ja Lapissa lämpötilaero tuntuu eniten.

– Lapissa muutos on huima. Keskiviikkona saatetaan olla lämpöasteiden puolella niillä alueilla, missä viikonloppuna mitattiin 35 astetta pakkasta.

Niin sanottu föhn-tuuli puhaltaa Suomeen torstaina.

– Voi olla että Ahvenanmaalla lämpötila nousee yllättävänkin korkealle. Puhuttaisiin yli viidestä asteesta. En pitäisi sitä poissuljettuna, jos lämpötila pomppaisi jopa lähelle kymmentä astetta.

Katso tästä viiden päivän sääennuste omalle paikkakunnallesi!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja