Mainos

Saaristoluonto on suurin turistihoukutin Ahvenanmaalla

Lämpimän kesäkuun takia odotukset Ahvenanmaan matkailussa ovat tälle kesälle korkeat. Veneilijät ovat iso vierailijaryhmä.

Viime vuosien trendeihin on kuulunut se, että matkailijat varaavat matkansa entistä myöhemmin, tarkkailevat säätä, seuraavat äkkilähtötarjouksia ja tekevät päätöksensä viime tipassa.

- Perinteisen mökkiloman tilalle ovat meillä tulleet lyhyemmät hotellilomat ja pyöräily- tai melontaretket. Lomakausi alkaa myös ulottua pidemmälle elokuulle ja perinteinen lomakuukausi kesäkuu ei ole enää niin suosittu, sanoo Riitta-Lea Värelä Visit Ålandista.

Ahvenanmaan suurimmat vierailijaryhmät tulevat luonnollisesti Ruotsista ja Suomesta. Kaukana edellä mainituista tulevat saksalaiset, virolaiset, norjalaiset, tanskalaiset, venäläiset ja baltialaiset. Päivämatkailijoissa on runsaasti kansainvälisiä, Tukholmassa vierailulla olevia turisteja, jotka tekevät nopeita Suomen-piipahduksia.

Euroopan ulkopuolisista maista eniten vieraita Ahvenanmaalle saapuu Yhdysvalloista.

- Visit Ålandin tekemän viimeisimmän matkailijakartoituksen mukaan suurin osa matkailijoistamme saapuu Ahvenanmaalle saaristoluonnon vuoksi. Ahvenanmaalla on lyhyiden välimatkojen ansiosta helppo nauttia myös useista kesätapahtumista, Värelä kertoo.

Turisteja kiinnostavat historialliset kohteet kuten Kastelholman linna, Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo ja Bomarsundin linnoituksen rauniot sekä Eckerön posti- ja tullitalo.

Maarianhaminassa ykköskohteita ovat kaupungin ylpeydenaiheet eli museolaiva Pommern ja merenkulkumuseo.

Monet saapuvat veneellä

Moni tulee saarelle tietenkin veneellä. Ahvenanmaalla on yhteensä 21 vierasvenesatamaa.

- Satamissamme on noin 1250 venepaikkaa. Yöpymisiä kirjattiin viime vuonna kaikkiaan 32 000. Veneyöpymiset kasvoivat kuutisen prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Suurin osa venevieraista, lähes 70 prosenttia saapui manner-Suomesta.

Lapsiperheiden ykköskohde Ahvenanmaalla on Eckerö.

Viime vuonna noin 200 000 turistia

Vuonna 2012 Ahvenanmaalla kirjattiin 422 300 vierasyöpymistä, kun mukaan laskettiin hotellit, aamiaismajoitukset, leirintäalueet, vierasvenesatamat ja yli viiden mökin kokoiset mökkikylät. Yöpymisten perusteella Ahvenanmaalla vieraili kaikkiaan noin runsaat 200 000 matkailijaa.

Matkailijamäärät ovat kuitenkin laskusuunnassa taantuman takia. Vuoteen 2011 verrattuna majoitusten määrä väheni Ahvenanmaalla viime kesänä noin kahdeksan prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.