Saarikko antanut asiantuntijoille tehtävän etsiä keinoja, joilla varautua sähkön hinnan nousuun – toimien oltava nopeasti toteutettavissa

9:48
Ministeri Saarikko kertoo, millaiset budjettiriihen lähtökohdat ovat

Saarikon mukaan poliittisten toimien ohella on tarvetta konkreettisille keinoille säästää energiaa. Toimien on oltava nopeasti toteutettavissa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo antaneensa asiantuntijoille tehtävän etsiä keinoja varautua sähkön hinnan nousuun ja sen vaikutusten lievittämiseen.

Saarikon mukaan poliittisten toimien ohella on tarvetta konkreettisille keinoille säästää energiaa. Hän sanoo, että toimien on oltava nopeasti toteutettavissa. Hän aikoo valmistella esitykset budjettiriiheen mennessä yhdessä elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) kanssa.

Budjettiriihi pidetään kuun taitteessa.

–  Näissä poikkeuksellisissa oloissa on yhteinen kansallinen asia kohtuuhintaisen sähkön saatavuus, Saarikko sanoi.

Valtiovarainministerin mukaan hintojen nousun vaikutuksiin toimivat parhaiten täsmätoimet, mutta hän kertoi olevansa avoin kaikille ajatuksille.

Saarikko nosti asian esille keskustan työvaliokuntien ja ministeriryhmän yhteisessä kesäkokouksessa.

Saarikko seisoo lapsilisäavauksen takana

Kokouksen aluksi pitämässään puheenvuorossa Saarikko puolusti myös aiempaa avaustaan lapsilisän kertaluontoisesta lisäyksestä. Hän on esittänyt joulukuun lapsilisän maksamista kaksinkertaisena, yksinhuoltajille korotettuna.

Saarikko huomautti hallituksen aiemmasta päätöksestä tehdä pienituloisten etuuksiin indeksikorotuksia, mikä astui voimaan kuun alussa. Tämä ei koske lapsilisiä, joita ei ole sidottu yleiseen kustannustasoon. Saarikko vetosi siihen, että valtaosa Suomen perheistä on pieni- ja keskituloisia. Lisäksi hän huomautti, että syntyvyys on Suomessa alhaisella tasolla.

–  Juuri tästä nimenomaisesta syystä jokaisesta täällä olevasta lapsesta ja nuoresta pitää huolehtia erityisellä tavalla. Heitä on niin vähän, ettei osattomuuden ojaan viskattavaksi riitä yhtäkään.

Päätös tehtäisiin tälle vuodelle jo aiemmin varattujen määrärahojen puitteissa.

–  Kannatan sellaista periaatetta, jonka mukaan lasten maksuton koulutus, lapsilisät, äitiyspakkaukset ja neuvolat kuuluvat kaikille perheille ja kaikille lapsille. Tämä on ollut keskustan pitkä linja, ja sitä on aina vastustettu samoilla perusteilla, Saarikko sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja