Saari: Se oli tallimääräys

Menneisiin aikoihin verrattuna Kimi Räikkösen ratkaisu päästää tallikaveri Felipe Massa ohi Kiinan GP:n loppuvaiheissa aiheutti yllättävän vähän vastalauseita.

Tallimääräykset ovat Formula ykkösissä kiellettyjä. Käytännössä säännöt sanovat, ettei talli saa vaikuttaa kisan lopputuloksiin, mutta kuski voi niin halutessaan itse päättää, että päästää tallikaverinsa edelleen.

Olen jo pidemmän aikaa miettinyt, mikä se sellainen tallimääräys oikein on?

Talli vaikuttaa väistämättä kisan lopputulokseen aina. Jokaiseen kisaan toinen kuski saa paremman taktiikan varikkopysähdysten ajankohtien ja polttoainemäärän suhteen. Toisin sanoen ensimmäiset tallimääräykset tehdään jo ennen kolmatta aika-ajoa kun polttoainemääristä päätetään.

Ja luuleeko joku todella, että yksikään F1-kuski omasta aloitteestaan päästää ketään ohi? Varsinkaan tallikaveriaan?

Kimi Räikkönen tiesi tasan tarkasti mitä häneltä odotettiin Kiinan GP:n kaltaisessa tilanteessa. MM-taistelussa mukana oleva Massa oli päästettävä menemään. Kyseessä oli tallimääräys, vaikka kisan aikana Kimille ei asiasta välttämättä viestittykään. Räikköselle oli tehty asia selväksi jo paljon ennen.

Formula ykköset ovat kummallinen sekoitus yksilö- ja joukkueurheilua. Mielestäni on vain hyväksyttävä se, että talli vaikuttaa aina tuloksiin tavalla tai toisella. Nyt Kimi toimi omasta mielestäni tallin edun mukaisesti, samoin kuin Heikki Kovalainen teki kerran aiemmin tällä kaudella. Se kuuluu lajin luonteeseen.

Tällaisissa tapauksissa paheksuminen olisi tekopyhää. Esimerkiksi maantiepyöräilyn koko hienous perustuu paljon avoimempaan tallipeliin.

On silti hyvä, että tallimääräykset on kielletty. Säästymmepä räikeimmiltä ylilyönneiltä. F1 ei ole pyöräilyä.

Kiinan kisa oli muuten kauden tylsin F1-osakilpailu ja toivottavasti myös jää sellaiseksi. Jäin miettimään, rangaistaanko kuskeja nykyään liian helposti? Kuskeja ei varsinaisesti rohkaista yrittämään ohituksia siten, että aina kun vähän osuu, seuraa rangaistus.

Kiinassa erot olivat tosin niin isoja, että Massan “ohitus” Räikkösestä jäi lähestulkoon koko kisan ainoaksi.

Teksti: Oskari Saari, Shanghai 19.10.08

(MTV3)

Katso F1-videot Netti-tv:stä (maksullinen):

Lue myös:

    Uusimmat