Mainos

Saana-tunturilla vielä lunta – Kilpisjärvellä juhannusta vietetään hiihtäen

Kilpisjärvellä juhannusta vietetään tänäkin kesänä perinteisellä tavalla – hiihtäen. Saana-tunturilla järjestetään juhannusaattona 70. kerran Juhannushiihto.

Hiihdot on järjestetty joka vuosi. Tänä vuonnakin hiihdot yritetään järjestää perinteisellä paikalla Saanan pohjoispuolella noin 800 metrin korkeudessa.

– 69 kertaa on ollut, vaikka paikallisetkaan eivät ole aina siihen uskoneet. Nyt näyttää poikkeuksellisen hyvältä ja on juhannushiihdolle hyvät olosuhteet, Antti Honkonen, yksi juhannushiihtojen järjestäjistä sanoo.

Parhaimmillaan Juhannushiihtoon on viime vuosina osallistunut noin 90 hiihtäjää. Hiihtomatka ei vaadi kestävyyskuntoa, vaan kyse on lähinnä hauskanpidosta.

– Hiihtomatka on ollut lyhimmillään 29 metriä, jolloin siinä oli viisi metriä nousua ja se oli vielä vino. Kaikki eivät ole vieläkään päässeet sitä lyhintä matkaa maaliin. Mutta hiihdettiin silloinkin, vaikka kaikki sanoivat, ettei missään ole lunta, Honkonen naureskelee.

Honkonen arvioi, että tänä juhannuksena hiihdetään 250–300 metriä. Urheilullinen juhannusviikonloppu jatkuu Kilpisjärvellä vielä muun muassa tunturisuunnistuksella ja Saanan vuorijuoksulla.

Luvassa sadekuuroja juhannukseksi

Tällä hetkellä Saana-tunturilla on lunta, mutta se on vähenemään päin. Torstaiksi ja perjantaiksi Kilpisjärvelle on luvassa sadekuuroja, jotka voivat vähentää lumimäärää.

– Päivälämpötila on vajaan kymmenen asteen tuntumassa, MTV Uutisten meteorologi Visa Salojärvi kertoo.

Kilpisjärven juhannushiihdoista on kokemusta myös Lahdessa asuvalla Hilkka Tikalla, joka on usein viettänyt juhannusta mökillään Enontekiöllä.

Tikka kävi Kilpisjärvellä 10. kesäkuuta ja havaitsi, että Saanalla oli lunta ainakin viime vuotta enemmän.

– Olemme käyneet hyvin usein tähän aikaan vuodesta Kilpisjärvellä. Muun muassa viime vuonna olimme siellä hieman aiemmin. Silloin nousimme Saanalle ja sinne menevät rappuset olivat sulana. Nyt ne olivat enimmäkseen lumen alla, Tikka kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja