Säähän täyskäännös joulukuussa – Pekka Pouta: "Tässä on kyllä yksi paha juttu"

Pakkanen paukkuu – marraskuu jatkuu tavanomaista kylmempänä 4:17
Pekka Pouta kertoo, miltä näyttää tulevan kuukauden sää

Sään kuukausiennusteessa on aluksi hyviä uutisia talven ja pakkasen ystäville. MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta kertoo, että myös ensi viikko näyttää kylmältä.

Aluillaan olevan talven pakkasennätys rikkoutui viime yönä, kun Enontekiön lentoasemalla mitattiin 31,4 pakkasastetta. –30 asteeseen yllettiin myös Muoniossa.

Kuluvan syystalven pakkasennätys on rikkoutunut Lapissa nyt monena yönä peräkkäin, ja torstaina voi Pekka Poudan mukaan olla vielä kylmempää.

Meri loiskuaa vielä lämpimänä

Etelässä pakkaslukemat ovat Poudan mukaan sen sijaan maltillisia. Yksi syy siihen on se, että järvet ja meri eivät vielä ole jäässä ja maa on musta.

– Kun tämä viikkokin on vähäsateinen, väriä maahan ei saada. Ja musta maa ei tahdo jäähtyä millään. Sinne, missä on kunnolla lunta, syntyy helpommin kunnon pakkaset, Pouta selvittää.

Ensimmäinen mahdollisuus saada etelään lunta on viikonloppuna.

– Loppuviikolla etelään voi päästä joitain lumisateita. Ja ensi viikolla etelä- ja keskiosaan maata saattaa yltää laajempikin (lumi)pyry- ja räntäsadealue.

Kiperimmät pakkaset väistymässä

Suomessa on ollut tällä viikolla keskimääräistä kylmempää ja tilanne jatkuu Poudan mukaan samankaltaisena myös ensi viikolla, tosin kiperimmät pakkaset väistyvät.

– Kartat eivät ole sitten enää ihan niin tummansinisiä kuin nyt. Ja siinä missä sateiden puolesta tämä viikko on kuiva, ensi viikolla on etelä- ja keskiosassa maata keskimääräistä sateisempaa.

Siitä, jääkö lumi maahan myös etelässä, ei ole varmuutta.

– Heti kun etelässä tuulee mereltä, se on vähintään rantaviiva loskaa ja sitten sula.

– Saaristomerellä ja Suomenlahdella vesi on lähellä 10 astetta.  Vain Perämeren rannassa on jäätä kunnolla. Se hillitsee talven tuloa.

Ilmastokriisin edetessä tilanne voi olla tällainen yhä useammin.

– Kun meret lämpenevät, se pitää alkutalven helposti sohjovoittoisena.

Edessä ehkä muutos säässä

Pekka Pouta kertoo, että kuukausiennusteessa näkyy myös muutos säässä. Tilanne on sen suhteen kuitenkin vielä epävarma.

– Kylmä signaali vähitellen häviää ja sen mukaan joulukuussa säätyyppi voisi olla tämänhetkistä lauhempi, lämpöisempi ja vähän sateisempi. 

– Tässä on kyllä yksi paha juttu. Tämän piti tapahtua jo marraskuun loppupuolella, mutta tuleminen on jatkuvasti siirtynyt ja siirtynyt. Sen takia minä en kauhean paljon luota tähän muutokseen. Mutta nyt näyttäisi siltä, että joulukuu voisi olla vähän räntävoittoinen.

 

Lue myös:

    Uusimmat