Ruutu- ja raitavanerilla ilmettä koteihin

Vanerin käyttö on lisääntynyt sisustamisessa viime aikoina huomattavasti. Yksi aivan selvä syy on tavattomasti lisääntynyt valikoima. Hyvin varustetusta puutavaraliikkeestä löytyy nykyisin todella kattava valikoima niin materiaaleja kuin valmiita ehdotuksia niiden käytöstä. Vanerin asentaminen on lisäksi sekä helppoa että antoisaa.

Uudistimme remonttikohteessamme takkahuoneen seinät. Seinän alaosaan tuli kaksi riviä raitavaneria, keskelle laitettiin jakajaksi leppäpaneelilauta ja yläosa päällystettiin ruutuvanerilla.

Raitavanerilevyn koko on 60 x 120 cm ja paksuus 12 mm. Sen voi asentaa joko pystyyn tai vaakaan makunsa mukaan; tässä rivit tulivat vaakasuoraan. Ruutuvaneripalat puolestaan ovat ympäripontattuja, kooltaan 60 x 60 cm ja paksuudeltaan 12 mm. Molemmat levyt on pintakäsitelty läpikuultavalla öljyvahalla; raitavaneri värittömällä ja koivupintainen ruutuvaneri hyvin vaalealla vahalla.

Alla on vanha vaneriseinä, joten kiinnitys oli hyvin helppoa. Sen voi tehdä joko liimalla tai viimeistelynaulaimella pontteihin. Tässä käytettiin molempia, sillä seinässä oli pientä kupruilua. Naulaaminen sieltä täältä varmisti levyjen paikallaan pysymisen.

Joskus seinää joudutaan koolaamaan. Koolauksen suunta riippuu käytetystä levystä ja sen suunnasta. Tällaisen raitapaneelin kohdalla sen on oltava saman suuntainen raidan kanssa. Levyn mitan takia väliksi on otettava 40 cm.

Oikeastaan raitapaneelin asentaminen pitäisi aloittaa ohjeen mukaan lähtemällä toiseksi alimmasta rivistä, jonka alle mitattaisiin tarkasti vaakasuoraan aloitusrima. Tässä tapauksessa Reiska teki kuitenkin toisin ja aloitti suoraan alimmaisesta rivistä: rivejähän on vain kaksi, joten näin työ käy yksinkertaisemmin.

On oltava tarkkana sillä enempää seinät, nurkat kuin lattiakaan eivät yleensä ole viivasuorassa. Jako on tutkittava ja mietittävä etukäteen. Jos nurkka kallistuu ulospäin ja aloitetaan lattianrajasta täydellä leveydellä, seuraavan rivin ja nurkan väliin jää rumasti vajaa kohta. Tässäkin alinta levyä piti hiukan kaavata, jotta se istuisi kauniisti nurkkaa vasten. Vaakasuoruuden tarkkailua varten seinään piirrettiin apuviiva alimman rivin yläreunan korkeudelle.

Mahdolliset sähkörasioiden tai valokatkaisijoiden paikat on helppo tehdä 12 mm paksuiseen materiaalin suoraan rasiaterällä. Muistakaa katkaista sähköt irrottamalla sulake! Ennen naulaamisen aloittamista pitää myös tarkistaa seinässä mahdollisesti kulkevien vesi- ja sähköjohtojen paikat.

Raitapaneelia asennettaessa seuraava rivi voidaan aina aloittaa edellisestä mahdollisesti jääneellä kappaleella. Jos alla on koolaus on katsottava, että se yltää kahden koolausriman yli.

Raitapaneelit kiinnitettiin viimeistelynaulaimella urospontista, ruutupaneelin naaraspontteihin puolestaan sovitetaan erilliset, kapeat saumalistat. Näitä on kolmenlaisia: T-mallisia, 60 cm mittaisia pystysaumoihin, 120 cm mittaisia vaakasaumoihin ja nurkkiin erilliset, L-muotoiset listat.

Koska viimeistelynaulaimen mäntä ei yllä aivan uran pohjaan saakka, tarvitaan pieni tuurna. Sen avulla naulan kannat saadaan varovasti lyötyä vasaralla näkymättömiin.

Reiska kiinnitti yläosan ruutupaneelilevyt vetämällä niiden takasivulle kolme liimaraitaa ja taputtelemalla levyn suoraan kiinni seinään. Liima antaa mukavasti työaikaa, sillä levyn asentoa voidaan sovitella vielä hiukan myöhemminkin. Liima sinänsä pitäisi levyt paikallaan, mutta aikaisemmin mainitun pienen kupruilemisen takia Reiska katsoi parhaaksi paikka paikoin varmistaa asian ampumalla naulat saumalistoihin. Ruutuvaneri asennettiin syy pystysuuntaan. Näin se sopii kauniisti yhteen raitavanerin pystyraidan kanssa.

(JKA 3.4.2005)

Lue myös:

    Uusimmat