Mainos

Ruusut sotivat SDP:ssä – painajainen Saariniemenkadulla

Ympäri mennään ja yhteen tullaan, voisi SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kirkaista keskeltä pahinta ay-painajaistaan.

Urpilainen on taas liemessä ay-liikkeen ja ay-demarien kanssa, aivan kuten puheenjohtajuuskautensa alussa. STX Finlandin Turun telakasta ja Ranskaan lipuneesta risteilijätilauksesta on tulossa todellinen liskojen yö Saariniemenkadun puoluetoimistolle.

Ruusujen sota on täyttä totta - ja puukot lentelevät aivan kuin Englannissa siinä alkuperäisessä Ruusujen sodassa 1400-luvulla.

Kun Urpilainen valittiin SDP:n johtoon 2008, hän teki alkuun niin kovan pesäeron ay-liikkeeseen, että duunaridemareita hirvitti. Mutta sitten alkoi Perussuomalaisten nousu ja Urpilaisen oli pakko palata äiti-SAK:n helmoihin. Muuten vaaleista olisi tullut totaalikatastrofi - nyt tuli vain katastrofi.

Hallitusneuvottelujen jälkeen ay-liikkeen kasvanut rooli näkyi siinä, että liki koko demarien avustajakaarti palkattiin Hakaniemestä ja emeritus Lauri Ihalaisesta (sd) leivottiin työministeri.

Mutta nyt tilanne on pahempi kuin koko Urpilaisen pj-kaudella.

Ay-demarit ovat nostaneet kapinalipun salkoon, kun SDP istuu hallituksessa, joka ei antanut STX:lle 50 miljoonan pääomalainaa. Hallituksen perustelut kielteiselle päätökselle uppoavat jopa keskustan Mauri Pekkariseen, mutta ay-demareille ne eivät kelpaa. Eduskuntaryhmässä Urpilais/hallitusvastaisen linjan äänitorveksi on noussut kansanedustaja Jukka Kärnä (sd) Kymenlaaksosta. Siviilissä mies on SAK:n aluejohtaja ja entinen Metallin valtuuston pj.

Ammatillitoissa kovinta kieltä käytää Pron puheenjohtaja Antti Rinne (sd), joka on haukkunut puolueensa ministerit pataluhaksi niin rumasti, ettei vastaavaa ole ennen kuultu.

Metalliliitto on myös sanansa sanonut, mutta juuri tällä hetkellä siellä suunnalla on pelottavan hiljaista - aivan kuin ukkosen alla.

Keskiviikkoisen puoluehallituksen jälkeen Urpilainen loihti kasvoilleen nöyrän ilmeen ja yritti sanoa, että puolue ja ay-liike ovat kuin "sisko ja sen veli". Voi olla, mutta kannattaa muistaa Vanhasta Testamentista alkaen, että sisarusten riidat saattavat olla kaikista katkerimpia.

Tilanteen tekee vielä pahemmaksi eduskunnan joulutauko. Kansanedustajat pyörivät maakunnissa, tapaavat äänestäjiä ja tekevät referaatteja omin päin, mikä sisältää vaaran lauman hajoamisesta. Kun eduskunta on koolla, ainakin kansanedustajat saadaan pidettyä ruodussa.

STX-päätöstä on enemmän kuin vaikea perustella SDP:n duunariäänestäjille - varsinkin kun Perussuomalaiset kyttäävät nurkan takana ja napsivat duunaridemarien sieluja kiihtyvään tahtiin. Legenda 11 000 työpaikasta elää. Puheet STX:n rapakunnosta ja siitä, että tukirahat olisivat voineet valua kankkulan kaivoon, kaikuvat kuuroille korville.

Mistään EU-säädöksista on turha puhukaan, kun Timo Soinin (ps) sarvipäiset agitaattorit kuiskuttelevat korvaan katkeruuksia Kreikkaan työnnetyistä miljardisijoituksista. Jahka eduskunta käy helmikuussa välikysymyskeskustelun aiheesta, ääni nousee falsettiin. Joillakin demareilla houkutus livetä hallituksen rintamasta saattaa käydä ylivoimaiseksi, sama pätee Vasemmistoliittoon.

"Perustyöläisten tukeminen on päässyt pikkuisen unohtumaan. Demariedustajissa alkaa olla liikaa opettajia, kun tarvittaisiin väkeä teollisuudesta", puhisi yksi pääluottamusmies Helsingin Sanomille.

Urpilainen on opettaja.

Eipä käy kateeksi. Talouden ja teollisuuden rakennemuutoksen selvittäminen on lujaa hommaa kasvatustieteiden maisterillekin. SDP:n teollisuuspoliittinen linjaus valmistuu kuulemma lähiaikoina. Siitähän se pelastus tulee...

Perussuomalaiset olivat jo hyvää vauhtia matkalla alaspäin, mutta Ylen tuoreimmassa gallupissa puolue oli jo nousemassa SDP:n ohi. Ja Putkos-Matti, tuo persujen työmies, nautiskelee puoluetoimistolla seuratessaan entisen puolueensa tarpomista.

Lisää nostetta persuille tulee rasismikeskustelusta, joka on jälleen kääntynyt ns. älykköpiirien harrastamaksi tavallisen kansan syyllistämiskeskusteluksi.

SDP:n onni on, että Vasemmistoliitto on sen kanssa samassa liisterissä. Mutta se ei paljon lämmitä se.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.