Ruotsista odotetaan jälleen sopua hallitusneuvotteluissa – kokoomusjohtaja Ulf Kristersson tapaa tänään puhemiehen

Jos sopu on syntynyt, kokoomusjohtaja Kristerssonin noususta pääministeriksi äänestetään maanantaina.

Ruotsissa saatetaan kertoa tänään sovusta hallitusneuvotteluissa. Hallituksen muodostajaksi nimetty kokoomusjohtaja Ulf Kristersson tapaa jälleen tänään valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin raportoidakseen tilanteesta.

Kristersson pyysi Norlénilta keskiviikkona pari päivää lisäaikaa neuvotteluille. Hänen mukaansa hallitusyhteistyöstä on "periaatteessa" sovittu, mutta joitakin yksityiskohtia oli yhä auki.

Maltillisen kokoomuksen, ruotsidemokraattien, kristillisdemokraattien ja liberaalien porvariblokki sai niukan enemmistön valtiopäiville kuukausi sitten pidetyissä vaaleissa.

Vaikka ruotsidemokraatit on porvariblokin suurin puolue, se on lähes varmasti jäämässä hallituksen ulkopuolelle tukipuolueeksi. Ministereiksi noussee kokoomuksen lisäksi ainakin kristillisdemokraattien poliitikkoja. Pienen liberaalipuolueen kohtalosta ei sen sijaan ole vielä varmaa tietoa.

Jos hallitussopu syntyy, äänestetään valtiopäivillä ensi maanantaina Ulf Kristerssonin luottamuksesta pääministeriksi. Hänen ei tarvitse saada tuekseen enemmistöä, vaan riittää, ettei enemmistö kansanedustajista äänestä Kristerssonia vastaan vaan sen sijaan esimerkiksi tyhjää.

Lue myös:

    Uusimmat