Ruotsissa kahta juristia syytetään salaisten tietojen luovuttamisesta tukholmalaiselle jengille: "Te autatte meitä ja me autamme teitä"

Kahta ruotsalaista juristia syytetään ruotsalaisjengi Vårby-verkoston auttamisesta, jotta jengi vahvistaisi asemaansa Tukholman alamaailmassa, paljastaa .

Syytökset koskevat salattua Encrochat-keskustelupalvelua, jossa rikoksista, kuten murhista ja huumeiden salakuljetuksesta, on voitu keskustella avoimesti ilman kiinnijäämistä poliisille.

Expressenin tietojen mukaan juristit esiintyivät chat-palvelussa lempinimillä "kuningas" ja "prinssi”. Heidän oikeat nimet ovat lehden mukaan Ekrem Güngör ja Amir Amdouni

"Te autatte meitä ja me autamme teitä"

Heidän viestintänsä on ollut laajaa Vårby-verkoston ja sen jengijohtajien kanssa. Yhteyttä on pidetty pääosin jengin johtajien, Stefan Bergmanin ja Stefan Creutzin, kanssa.

Expressenille toimitettujen tietojen mukaan Vårby-verkoston jengijohtaja kirjoittaa lakimiehille:

– Te autatte meitä ja me autamme teitä.

Lehden mukaan juristeja syytetään muun muassa siitä, että he ovat vuotaneet salaista tietoa jengille.

Lisäksi he olisivat auttaneet jengiä löytämään aseita ja neuvonut, kuinka välttää jäämästä poliisin haaviin.

Güngör ja Amir työskentelevät molemmat Devlet-asianajotoimistossa, joka Expressenin mukaan on usein mukana jengioikeudenkäynneissä.

Viime vuonna juristit tienasivat miljoonia kruunuja työstään julkisina puolustusasianajajina.

Vuosina 2018 ja 2019 Ruotsin valtio maksoi Güngörille yksitoista miljoonaa kruunua julkisen puolustusasianajajan tehtävistä, mikä nosti hänet viidenneksi maan palkkalistalla. Vuoden 2020 katsauksessa hän päätyi listalla seitsemänneksi.

Merkittävä toimija

Vårby-verkosto on ollut kymmenen vuoden ajan väkivaltainen osa Tukholman alamaailmaa ja sillä on myös merkittävä rooli huumekaupassa, lehti kirjoittaa.

Viime vuonna poliisi käynnisti kuitenkin laajoja toimia jengiä vastaan.

Jengin johtaja pidätettiin Espanjassa lokakuussa ja marraskuussa tehtiin aseratsia Vårbyssä. Kahta verkoston jäsentä epäillään myös murhasta viime vuoden tammikuussa.

Yhteensä noin 20 Vårbyn jäsentä saattaa lähitulevaisuudessa joutua syytteeseen rikoksista.

Lue myös:

    Uusimmat