Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ruotsinlaiva voi olla kulinaristin ihmemaa

Ruotsinlaivalla voi kokea makuelämyksiä muun muassa äyriäisten ja lähiruoan muodossa.
Ruotsinlaivalla voi kokea makuelämyksiä muun muassa äyriäisten ja lähiruoan muodossa.
Julkaistu 25.11.2011 15:01(Päivitetty 28.11.2011 14:18)

Suomalaisten kiinnostus ruokaa kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta enemmän. Tämä on huomattu myös Itämeren risteilylaivoilla, jonne suomalaiset lähtevät nyt seilailemaan varta vasten ruokaelämysten vuoksi.

Perinteiset buffetin lihapullat, muusi ja nauravat nakit eivät ole ruotsinlaivalla täysin historiaa, mutta ne ovat viime vuosina saaneet seurakseen entistä laadukkaampia aineksia. Viking Linen risteilyalus M/S Gabriellan ravintolapäällikkö Helinä Kainulaisen mukaan ruoka on risteilyvieraille nykypäivänä todella suuressa asemassa.

– Kyllä se on asiakkaalle elämys. Aika moni tulee laivalle nykään ruoan takia. Aikasemmin se on ehkä ollut pelkkä buffet, mutta ihmiset ovat jo vuosia löytäneet Food Garden -ravintolan a la cartenkin. Myös tapasravintolastamme on tullut erittäin suosittu. Se on hyvä vaihtoehto kevyempään illastamiseen, Kainulainen kertoo

Kainulaisen mukaan mukaan laivoilla panostetaankin nyt laatuun ja monipuolisuuteen. Viking Linella pöytiin kannetaan esimerkiksi maukasta lähiruokaa sekä erilaisiin teemoihin sopivia erikoisuuksia. Food Garden-ravintolan listoilta löytyy tällä hetkellä muun muassa Kobe-menetelmällä kasvatettua, oluella ja hieronnalla hemmoteltua Waguy-härkää, jonka kilohinta pyörii sadoissa euroissa. Lisäksi laivayhtiö on panostanut juuri laajaan sampanjavalkoimaan, sillä asiakkaita kiinnostaa nyt myös laadukas juomavalikoima.

– Lähiruokiin panostetaan yhä enemmän ja meillä on myös melkein koko ajan joku teema. Loka-marraskuun vaihteessa oli Girls Have More Fun -teeman yhteydessä maukkaat äyriäismenut ja nyt panostetaan jouluun. Sitten on esimerkiksi riistaviikot ja keväällä Kuuba-teemaa.Tämä on hyvä erityisesti kanta-asiakkaille, jotka matkustavat usein. Heidän ei tarvitse syödä koko ajan samaa ruokaa, Kainulainen kertoo.

Lähiruoka haasteena

Baltic Sea Menun antimia.Baltic Sea Menun antimia.

Lähiruoan tarjoaminen ei kuitenkaan ole suurelle laivayhtiölle mikään helppo juttu. Ruoat toimitetaan ensinnäkin kolmesta kohteesta: Suomesta, Ruotsista sekä Ahvenanmaalta. Ruokia ei voida tilata ripotellen sieltä täältä, vaan laivan tarjoilupuolesta vastaavat tietyt laivamuonittajat, jotka kokoavat ruoat eri paikoista.

– Meillä on niin isot volyymit, että emme voi ostaa raaka-aineita suoraan pieniltä tiloilta, ravintolapäällikkö Kainulainen kertoo.

Suuret volyymit merkitsevät myös sitä, että aivan kaikkea ei ehditä valmistaa keittiössä itse.

– Osa ruoista tulee valmiina. Tietyissä keittiöissä valmistetaan meidän ruokia meidän resepteillämme, ja ne tulevat valmiina meille. Esimerkiksi kestosuosikit, lihapullat tehdään meille valmiiksi.

Suomalaiset ja ruotsalaiset lähentyneet

Viking Linen asiakaskunnasta löytyy tietenkin sekä suomalaisia että ruotsalaisia. Kainulainen on itse työskennellyt Viking Linella vuodesta 1985 ja on vuosien aikana havainnut naapurikansojen kulttuurien lähentymisen. "Ikuisten kilpakumppaneiden" pöytätavoissakaan ole Kainulaisen mukaan enää hurjasti eroja.

– Jos jotain eroja on, niin ruotsalainen haluaa ehkä istua ravintolassa pidempään ja kenties kokeilee uusia juttuja helpommin.

Kiinostus ruokaa kohtaan yhdistää tällä hetkellä molempia kansoja ja Kainulaisen mukaan ilmiö ei näy suinkaan vaan eläkeläismummojen keskuudessa.

– Kyllä nuoretkin ovat innostuneita ruoasta. Esimerkiksi abiristeilyllä nuoret yleensä taputtavat onneissaan, kun avataan ruokasalien ovet, Kainulainen nauraa.

Modernia ruokaa joulupöydässä

Myös Tallink Siljalla ollaan huomattu, kuinka tärkeässä asemassa ruoka suomalaisille on. Tallink Siljan laivoilla pääsee nyt muun muassa nauttimaan joulupöydän antimista suomalais-skandinaavisien ja Baltian alueen herkkujen merkeissä. Silja Linen keittiömestarit tarjoavat joulupöydissään tänä vuonna perinteisiä herkkuja modernilla otteella valmistettuna.

– Pois on jätetty nykyään vähemmän suositut lihahyytelöt ja tilalle on tuotu esimerkiksi poro-juustokakku, blinejä sekä äyriäislajitelma, josta löytyy muun muassa vihersimpukoita ja jokirapuja, kertoo Silja Europan keittiöpäällikkö Vesa Borgenström

Perinteitä Siljan joulupöydässä ei kuitenkaan ole unohdettu; pidetyt herkut laatikoista kinkkuun sisältyvät valikoimaan edelleen.

Petra Kiiski/MTV3

Lisää aiheesta:

Yksinäisyys todella tappaa – näin suuret ovat erotKuoliaaksi jäätynyt kissanpentu järkytti Kouvolassa – harras toive omistajilleEthän sorru tähän herpeksen hoitoniksiin? "Heikentää tilannetta entisestään"Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aineTestasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittajaRenkaidenvaihto käsillä – vältä tyypilliset virheet!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 06:45
    Yksinäisyys

    Yksinäisyys todella tappaa – näin suuret ovat erot

  • 05:02
    Kissat

    Kuoliaaksi jäätynyt kissanpentu järkytti Kouvolassa – harras toive omistajille

  • Eilen18:50
    Virukset

    Ethän sorru tähän herpeksen hoitoniksiin? "Heikentää tilannetta entisestään"

  • Eilen17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • Eilen14:58
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja