Ruotsinlaiva voi olla kulinaristin ihmemaa

Suomalaisten kiinnostus ruokaa kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta enemmän. Tämä on huomattu myös Itämeren risteilylaivoilla, jonne suomalaiset lähtevät nyt seilailemaan varta vasten ruokaelämysten vuoksi.

Perinteiset buffetin lihapullat, muusi ja nauravat nakit eivät ole ruotsinlaivalla täysin historiaa, mutta ne ovat viime vuosina saaneet seurakseen entistä laadukkaampia aineksia. Viking Linen risteilyalus M/S Gabriellan ravintolapäällikkö Helinä Kainulaisen mukaan ruoka on risteilyvieraille nykypäivänä todella suuressa asemassa.

– Kyllä se on asiakkaalle elämys. Aika moni tulee laivalle nykään ruoan takia. Aikasemmin se on ehkä ollut pelkkä buffet, mutta ihmiset ovat jo vuosia löytäneet Food Garden -ravintolan a la cartenkin. Myös tapasravintolastamme on tullut erittäin suosittu. Se on hyvä vaihtoehto kevyempään illastamiseen, Kainulainen kertoo

Kainulaisen mukaan mukaan laivoilla panostetaankin nyt laatuun ja monipuolisuuteen. Viking Linella pöytiin kannetaan esimerkiksi maukasta lähiruokaa sekä erilaisiin teemoihin sopivia erikoisuuksia. Food Garden-ravintolan listoilta löytyy tällä hetkellä muun muassa Kobe-menetelmällä kasvatettua, oluella ja hieronnalla hemmoteltua Waguy-härkää, jonka kilohinta pyörii sadoissa euroissa. Lisäksi laivayhtiö on panostanut juuri laajaan sampanjavalkoimaan, sillä asiakkaita kiinnostaa nyt myös laadukas juomavalikoima.

– Lähiruokiin panostetaan yhä enemmän ja meillä on myös melkein koko ajan joku teema. Loka-marraskuun vaihteessa oli Girls Have More Fun -teeman yhteydessä maukkaat äyriäismenut ja nyt panostetaan jouluun. Sitten on esimerkiksi riistaviikot ja keväällä Kuuba-teemaa.Tämä on hyvä erityisesti kanta-asiakkaille, jotka matkustavat usein. Heidän ei tarvitse syödä koko ajan samaa ruokaa, Kainulainen kertoo.

Lähiruoka haasteena

Lähiruoan tarjoaminen ei kuitenkaan ole suurelle laivayhtiölle mikään helppo juttu. Ruoat toimitetaan ensinnäkin kolmesta kohteesta: Suomesta, Ruotsista sekä Ahvenanmaalta. Ruokia ei voida tilata ripotellen sieltä täältä, vaan laivan tarjoilupuolesta vastaavat tietyt laivamuonittajat, jotka kokoavat ruoat eri paikoista.

– Meillä on niin isot volyymit, että emme voi ostaa raaka-aineita suoraan pieniltä tiloilta, ravintolapäällikkö Kainulainen kertoo.

Suuret volyymit merkitsevät myös sitä, että aivan kaikkea ei ehditä valmistaa keittiössä itse.

– Osa ruoista tulee valmiina. Tietyissä keittiöissä valmistetaan meidän ruokia meidän resepteillämme, ja ne tulevat valmiina meille. Esimerkiksi kestosuosikit, lihapullat tehdään meille valmiiksi.

Suomalaiset ja ruotsalaiset lähentyneet

Viking Linen asiakaskunnasta löytyy tietenkin sekä suomalaisia että ruotsalaisia. Kainulainen on itse työskennellyt Viking Linella vuodesta 1985 ja on vuosien aikana havainnut naapurikansojen kulttuurien lähentymisen. "Ikuisten kilpakumppaneiden" pöytätavoissakaan ole Kainulaisen mukaan enää hurjasti eroja.

– Jos jotain eroja on, niin ruotsalainen haluaa ehkä istua ravintolassa pidempään ja kenties kokeilee uusia juttuja helpommin.

Kiinostus ruokaa kohtaan yhdistää tällä hetkellä molempia kansoja ja Kainulaisen mukaan ilmiö ei näy suinkaan vaan eläkeläismummojen keskuudessa.

– Kyllä nuoretkin ovat innostuneita ruoasta. Esimerkiksi abiristeilyllä nuoret yleensä taputtavat onneissaan, kun avataan ruokasalien ovet, Kainulainen nauraa.

Modernia ruokaa joulupöydässä

Myös Tallink Siljalla ollaan huomattu, kuinka tärkeässä asemassa ruoka suomalaisille on. Tallink Siljan laivoilla pääsee nyt muun muassa nauttimaan joulupöydän antimista suomalais-skandinaavisien ja Baltian alueen herkkujen merkeissä. Silja Linen keittiömestarit tarjoavat joulupöydissään tänä vuonna perinteisiä herkkuja modernilla otteella valmistettuna.

– Pois on jätetty nykyään vähemmän suositut lihahyytelöt ja tilalle on tuotu esimerkiksi poro-juustokakku, blinejä sekä äyriäislajitelma, josta löytyy muun muassa vihersimpukoita ja jokirapuja, kertoo Silja Europan keittiöpäällikkö Vesa Borgenström

Perinteitä Siljan joulupöydässä ei kuitenkaan ole unohdettu; pidetyt herkut laatikoista kinkkuun sisältyvät valikoimaan edelleen.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja