Ruotsin turvallisuuspoliisilta painava varoitus: Vieras valta käyttää hyväksi koronakriisiä

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säkerhetspolisen, eli Säpo, on varoittanut vieraan vallan mahdollisista pyrkimyksistä vahingoittaa maata koronakriisin keskellä. Asiasta uutisoi Aftonbladet.

Lehden mukaan Säpo on lähettänyt varoituksen aiemmin tällä viikolla. Vastaanottajina on ollut muun muassa terveysviranomaisia. Säpon viestin mukaan vieraan vallan toiminta Ruotsin aseman horjuttamiseksi on lisääntynyt.

Säpon mukaan vaikuttamisyritykset voivat näkyä esimerkiksi terveydenhuollossa, jossa joudutaan nyt kiireellä tekemään suojavälinehankintoja. Toiseksi kriisissä helposti haavoittuvaksi toimijaksi Säpo on listannut yritykset, joilla on taloudellisia huolia ja jotka etsivät uusia sijoittajia.

Säpon huolena on, että pahantahtoiset toimijat yrittävät tarrata kiinni yhteiskunnan kannalta tärkeisiin toimijoihin esimerkiksi erilaisten lahjoitusten, tarjousten tai lainojen turvin, jotta ne saisivat vaikutusvaltaa ja turvaisivat itselleen lyöntiasemia tulevaisuuteen.  

Ruotsalaisviranomainen on huolissaan myös vakoilusta, joka kohdistuu etätöitä tekeviin kansalaisiin ja etenkin videopuheluiden kautta hoidettaviin töihin. Säpo kehottaakin, ettei salaiseksi tarkoitettua tietoa käsitetäisi järjestelmissä, joita ei ole sellaiseen suunniteltu.

Säpo on varoittanut koronakriisin asettamista uhista Ruotsissa aiemmin maaliskuussa. Jo tuolloin nostettiin esille huoli vieraiden valtojen mahdollisista pyrkimyksistä hyötyä kriisin keskellä.


Lue myös:

    Uusimmat