Ruotsin puolustusvoimat on aloittanut valmiusharjoituksen Itämerellä – "lähialueen turvallisuustilanne on ennustamaton" – riski hyökkäykselle maahan on silti pieni

1:27
Ruotsi otti jälleen käyttöön asevelvollisuuden vuonna 2017. Vuodesta 2010 voimassa ollut vapaaehtoinen järjestelmä ei ole tuottanut toivottua tulosta.

Koronavirusepidemia on lisännyt globaalia huolta ja epävarmuutta, kertoo Ruotsin puolustusvoimat tiedotteessaan.

Valmiusharjoitus on alkanut Gotlannissa ja sekä Kaakkois-ja Keski-Itämerellä, kertoo Expressen.

Puolustusvoimien tiedotteessa kuvaillaan, että maailman tilanne on epävakaampi ja konflikteja on siksi vaikeampi ennustaa.

– Itämeren alueella on käynnissä laajoja sotilasoperaatioita, niin Venäjältä kuin lännestäkin päin sellaisella tavalla, jota ei ole vielä koettu kylmän sodan jälkeen, Ruotsin puolustusvoimien operaatiopäällikkö, vara-amiraali Jan Thörnqvist toteaa.

Valmiusharjoitusten painopisteenä on vahvistaa Itämeren merivalvontaa niin mereltä kuin ilmastakin käsin.

Lisäksi armeijan läsnäoloa Gotlannissa tullaan kasvattamaan.

– Arvioimme tilannetta jatkuvasti ja sopeutamme toimintaamme siihen nähden. Jotkut operaatiot ovat näkyviä, kun taas toiset eivät, Thörnqvist kuvailee. 

Ruotsin puolustusvoimien mukaan sotilaallisen hyökkäyksen riski Ruotsia vastaan on tällä hetkellä pieni. Tiedotteessa kuitenkin painotetaan, että Ruotsin lähialueen turvallisuustilanne on ennustamaton ja se asettaa siksi korkeat vaatimukset maan valmiudelle.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja