Ruotsin poliisin romanirekisteristä vastalausevyöry

Ruotsissa poliisin keräämä rekisteri maan romanitaustaisista rikkoo oikeusasiantuntijoiden mukaan lakia. Voimakkaita reaktioita herättäneestä rekisteristä aloitetaan oikeudellinen tutkinta.

Kohu alkoi Dagens Nyheter -lehden artikkelista, jonka mukaan Ruotsin poliisi on kerännyt rekisterin yli 4000:sta maassa asuvasta romanista. Monilla luettelossa olevilla henkilöillä ei ole rikostaustaa, ja yli tuhat heistä on lapsia. Rekisteriin on kerätty muun muassa henkilötunnuksia ja osoitteita.

Lehden mukaan salaisen rekisterin taustalla olisi Lundin poliisi, mutta sitä on käytetty hyväksi poliisissa laajemminkin.

Skånen poliisin kiisti ensimmäisessä kommentissaan rekisterin olemassaolon. Hieman myöhemmin myönnettiin, että rekisteri on olemassa, ja lopulta täsmennettiin, ettei kyse ole varsinaisesti rekisteristä vaan analyysitiedostosta.

Iltapäivän tiedotustilaisuudessa poliisi pahoitteli muun muassa lasten päätymistä listalle.

"Lievästi sanottuna törkeää"

Tieto rekisteristä poiki Ruotsissa joka tapauksessa laajan vastalauseryöpyn. Sekä poliisiviranomaisilta että oikeusministeriöltä kaivataan selvitystä, ja asiasta kanneltiin muun muassa oikeuskanslerille.

Poliisin listalle oli päätynyt myös Malmön romanien kulttuurijärjestön Erland Kaldaras perheineen.

– Oletin, että heillä olisi lista järjestöaktiiveista, jos heillä on tarvetta olla yhteydessä. Minun lapsillani ja äitini vanhemmilla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä asian kanssa. Sen takia järkytyin nähdessäni nimet, osoitteet ja asuntojen numerot listalla, Kaldaras totesi.

Uutinen oli järkytys myös Ruotsin hallitukselle, joka hyväksyi vasta viime vuonna uuden 20-vuotisen strategian maassa asuvan romanivähemmistön syrjäytymiskierteen katkaisemiseksi.

Integraatioministeri Erik Ullenhagin mukaan tapaus heikentää entisestään romanien luottamusta valtioon ja viranomaisiin.

– Tämä on lievästi sanottuna törkeää. Etnisin perustein tehtävä rekisteröinti on laitonta, eikä se kuulu oikeusvaltioon, integraatioministeri Ullenhag muistutti.

Hän toivoi oikeusministeri Beatrice Askin tapaan, että tapaus selvitetään perinpohjaisesti ja että siitä seuraa myös oikeudellisia toimenpiteitä.

(MTV3 - STT - TT)

Lue myös:

    Uusimmat