Ruotsin pääministeri käy Valkoisessa talossa puhumassa Nato-jäsenyydestä

NATO:n pääsy Pohjois-Suomeen parantaa liittouman mahdollisuuksia valvoa Venäjää – "Hyvin tärkeää nähdä koko pohjoinen osa nyt yhtenä kokonaisuutena" 1:53
NATO:n pääsy Pohjois-Suomeen parantaa liittouman mahdollisuuksia valvoa Venäjää – "Hyvin tärkeää nähdä koko pohjoinen osa nyt yhtenä kokonaisuutena".

Ruotsin Nato-prosessi on edelleen jumissa Vilnan huippukokouksen alla.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson vierailee tänään Washingtonissa ja tapaa Valkoisessa talossa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin. Heidän on määrä keskustella ainakin Ruotsin Nato-jäsenyysprosessissa.

Bidenin mukaan tapaamisessa on määrä tarkastella maiden turvallisuusyhteistyötä ja tuoda esiin niiden yhteinen tahto saada Ruotsi sotilasliitto Naton jäseneksi mahdollisimman pian.

Ruotsi haki Naton jäseneksi viime vuoden toukokuussa yhtä aikaa Suomen kanssa, mutta prosessi on jumissa etenkin Turkin vastustuksen takia. Suomen jäsenyys toteutui huhtikuun alussa, mutta Ruotsilta puuttuvat Nato-maista yhä Turkin ja Unkarin ratifioinnit.

Naton ja Ruotsin toiveena oli, että jäsenyys toteutuisi ennen ensi viikolla Liettuan Vilnassa pidettävää Nato-huippukokousta, mutta enää se ei ole mahdollista.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on edelleen antanut kriittisiä lausuntoja Ruotsista ja syyttänyt Ruotsia kurditerroristien suojelemisesta. Viimeksi turkkilaisia suututti viime viikolla tapahtunut islamin pyhän kirjan Koraanin polttaminen Tukholmassa.

Torstaina Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg isännöi Brysselissä Turkin, Ruotsin ja Suomen kolmikantakokousta pyrkimyksenään edistää Ruotsin jäsenyyttä.

Yhdysvallat on tukenut alusta asti Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Biden tulee ensi viikolla Vilnan huippukokouksen jälkeen Helsinkiin, jossa hän tapaa presidentti Sauli Niinistön ohella myös muiden Pohjoismaiden johtajat.

Lue myös:

    Uusimmat