Ruotsin koronastrategian pääarkkitehdin mukaan koronavirus ei käyttäydy muiden virusten tapaan – usko laumasuojan mitattavuteen horjuu

1:43
Anders Tegnell oli MTV Uutisten haastattelussa huhtikuussa, kun koronatartuntojen määrät Tukholmassa lähtivät selvään nousuun.

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell kertoo, että hänen luottamuksena horjuu sen suhteen, voiko väestön immuniteettia koronavirukseen mitata luotettavasti. Tegnell totesi tänään tiedotustilaisuudessa, että covid-19-virus ei käyttäydy muiden virusten tapaan immuniteetin kehittymisen suhteen. Lausunnosta kertoi ruotsalaislehti Afronbladet.

Ruotsissa koronastrategian taustalla on ollut ajatus siitä, että väestölle syntyy niin sanottu laumaimmuniteetti, jossa niin moni on sairastanut koronan ja tullut sille vastustuskykyiseksi, ettei tauti enää leviäisi väestössä. Nyt strategiasta runsaasti kritiikkiä saanut Tegnell pohtii, onko tätä mahdollisuus mitata luotettavasti.

Tegnell kertoo, että Ruotsissa ei ole tavattu ainuttakaan tapausta, jossa koronaviruksen sairastunut henkilö sairastuisi siihen uudestaan. Sen sijaan väestötasolla laumasuojan mittaaminen on hänen mukaansa epävarmaa.

Tegnellin mukaan laumasuojan kehittyminen ei ole ollut ennustettavissa ja tauti on levinnyt hyvin epätasaisesti.

– Alan olla yhä epäileväisempi sen suhteen, tulemmeko koskaan saamaan todella hyvää tunnetta siitä, miltä immuniteetti näyttää väestössä. Sen vuoksi tulee yhä tärkeämmäksi ja tärkeämmäksi tarkastella uusien tapausten kehitystä, hän toteaa.

Hän tarkoittaa tällä sitä, että esimerkiksi koronaviruksen vasta-aineiden mittaamisen sijaan tulisi tarkastella tietoja esimerkiksi uusista koronatartunnoista ja tarkastella tilanteen kehitystä niiden valossa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja