Ruotsin koronahahmo Tegnell suivaantui koronakuolemavertailusta Norjaan – luvuissa huima ero: "Täysin paikkaansa pitämätön vertaus"

3:14
Ruotsin katastrofaalinen koronavirustilanne on rauhoittunut: Tästä se johtuu!

Ruotsissa on todettu 5743 koronaan liittyvää kuolemantapausta, Norjassa vastaava luku on 255. Valtionepidemiologi Anders Tegnell ei pidä lukujen vertaamista toisiinsa järkevänä, kertoo Expressen.

Tegnell sai maiden koronakuolemiin liittyvistä tilastoista kysymyksiä perjantaina.

– Minun mielestäni tämä on täysin paikkaansa pitämätön vertaus, sillä on niin paljon asioita, jotka erottavat meidät Norjasta pandemiaan liittyvissä asioissa, Tegnell kommentoi.

Tegnellin mukaan Ruotsin kansanterveysvirasto on katsonut enemmän esimerkiksi Belgian ja Britannian suuntaan, joissa on hänen mukaansa samanlainen kehitys koronavirusepidemian suhteen. 

Hän huomauttaa, että pandemian alku oli Ruotsissa paljon radikaalimpi kuin Norjassa, vaikka Ruotsissa tehtiinkin "monia koronavirukseen liittyviä toimenpiteitä".

"Pelkillä tiukemmilla rajoituksilla ei voida selittää eroja tilastoissa"

Tegnelliltä kysyttiin myös sitä, voisivatko Ruotsin ja Norjan koronaviruksen kuolinlukuihin liittyvät erot johtua Norjan tiukemmista rajoituksista.

Valtionepidemiologi ei kuitenkaan pitänyt asiaa niin yksinkertaisena.

– Voi toki helposti luulla, että asia olisi noin yksinkertainen, mutta elämä on harvoin niin yksinkertaista. Täytyy olla tarkkana, sillä näiden tilastojen takana on monia asioita, jotka näyttäytyvät eri tavoin näissä maissa. Me emme yksinkertaisesti voi ainoastaan verrata Ruotsia Norjaan.

Tegnell huomauttaa myös, että "monet muut maat ovat toteuttaneet samanlaisia toimenpiteitä kuin Norjan viranomaiset, mutta ovat silti selviytyneet koronapandemiasta Norjaa huonommin".

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja