Ruotsin jääkiekkoa uhkaa kriisi: neljän SHL-seuran talous kiikkuu vaaravyöhykkeellä

Neljä Ruotsin SHL:ssä pelaavaa jääkiekkoseuraa on vajonnut omavaraisuusasteessaan alle sarjan tulevien lisenssivaatimusten. SHL:n tilinpäätöksiä läpi käynyt konsulttiyhtiö Ernest & Young varoittaa seuroja vakavista talousuhista.

SHL on viime vuosina lisännyt lisenssivaatimuksiinsa omavaraisuusasteen, joka nousee asteittain kymmeneen prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Vielä tänä vuonna raja on viidessä prosentissa.

Omavaraisuusaste kertoo, paljonko yrityksen toiminnasta on rahoitettu oman pääoman avulla. Useilla taloussivustoilla jo 15 prosentin alittamista pidetään heikkona varautumisena mahdollisiin tappioihin.

Aftonbladet-lehden siteeraaman EY:n tuoreen raportin mukaan seuroista neljä on jäänyt alle SHL:n tavoitteiden. Pahin tilanne on Timrålla, jonka omavaraisuusaste on vain viisi prosenttia. Paljon paremmin ei mene Linköpingillä (kuusi prosenttia), Malmöllä (seitsemän prosenttia) tai Örebrolla (kahdeksan prosenttia).

Vaaravyöhykkeen tuntumassa on myös Rögle, jonka omavaraisuusaste oli päättyneellä tilikaudella 11 prosenttia. Vakavaraisimmalla pohjalla raportin mukaan ovat Färjestad (64 %), Skellefteå (48 %) ja Frölunda (36 %).

EY nostaa raportissaan esiin useita uhkakuvia, jotka saattavat vaarantaa urheiluseurojen taloustilanteen tulevina vuosina. Tällä hetkellä taantuma, Ruotsiin kohdistuva terroriuhka, sähkön hinta, korkojen nousu ja inflaatio luovat epäsuoria vaikutuksia seurojen kykyyn suoriutua maksuistaan ja pysyä lisenssivaatimusten tasolla.

SHL rikkoi viime kaudella yleisöennätyksensä lähes 2,2 miljoonalla katsojalla. Siitä huolimatta puolet 14 pääsarjaseurasta teki negatiivisen liiketuloksen.

Lue myös:

    Uusimmat