"Konnat kulkevat rajan yli" – Ruotsilla ja Suomella yhteisiä poliisipartioita ehkä jo ensi vuonna

Suomen ja Ruotsin poliisit ovat aloittamassa yhteistyötä Tornionjokilaaksossa. Yhteisessä koulutuksessa on ollut mukana 150 suomalaista ja ruotsalaista poliisimiestä.  

– Konnat kulkevat rajan yli, toteaa koulutusta johtanut ylikomisario Kjell Nylund Poliisiammattikorkeakoulusta.  

Nylundin mukaan jo nyt pyritään siihen, että rajan molemmin puolin päästäisiin nopeasti toiselta puolelta tulevien rikoksentekijöiden perään.  

– On mahdollista käyttää paremmin jo olemassa olevia voimavaroja, sanoo Nylund.   
Tulevaisuudessa aiotaan perustaa myös yhteisiä poliisipartioita, joissa samassa poliisiautossa on toinen poliisi Ruotsista ja toinen Suomesta. Nämä partiot pystyisivät liikkumaan molemmin puolin rajaa.  

– Jos kaikki menee hyvin, lakimuutokset tulevat molemmissa maissa voimaan ensi tammikuussa. Sen jälkeen yhteispartiointi voidaan aloittaa, kertoo Nylund.  

Naapurin lait opeteltava 

Yksi koulutuksen haasteista on ollut kieli. Suomen laki on olemassa ruotsiksi, mutta Ruotsin lainsäädäntöä on pitänyt kääntää suomeksi.   

Lisäksi suomenkieliset poliisit ovat opetelleet ruotsia ja päinvastoin. Tornionlaaksosta kotoisin olevat ovat voineet käyttää meänkieltä yhteisenä kielenä.  

Lainsäädännön eroissa on myös ollut opettelemista. Eroja on esimerkiksi rangaistuskäytännöissä sekä teknisen ja taktisen poliisitutkinnan normeissa. 

Ainutlaatuista Euroopassa

Poliisien yhteinen täydennyskoulutus alkoi EU:n tuella vuonna 2014 ja päättyy tänä kesänä. Jatkossa poliisikoulutukseen suunnitellaan valinnaista erityiskurssia yhteispartioinnista.  

Suomen ja Ruotsin yhteistyöhanke on Nylundin mukaan Euroopassa ainutlaatuinen. Tanskan ja Ruotsin poliiseilla on erityisvaltuudet Juutinrauman sillalla, mutta ei yhteistä koulutusta.   

Virossa ja Latviassa suunnitellaan poliisiyhteistyötä, ja näissä maissa Tornionjokilaakson hanke herättää kiinnostusta.  

Lue myös:

    Uusimmat