Ruotsilta Ukrainalle yli 600 miljoonan edestä sotakalustoa

Ruotsilta tähän asti suurin asepaketti Ukrainalle - arvo yli 600 miljoonaa euroa 2:11
Video: Ruotsilta tähän asti suurin asepaketti Ukrainalle - arvo yli 600 miljoonaa euroa.

Ruotsi lähettää Ukrainaan joukkojenkuljetus- ja taisteluveneitä, ilmatorjuntaohjuksia ja ammuksia. Asepaketti on tähänastisista suurin. Paketin arvo on noin 7,1 miljardia kruunua eli reilut 600 miljoonaa euroa.

Aseapuun kuuluu muun muassa kymmenen Stridsbåt 90 -venettä, miinoja ja torpedoja. Lisäksi mukana on sairaanhoitotarvikkeita ja sairaankuljetusajoneuvoja. Paketista miljardi kruunua on varattu uusien CV 90 -rynnäkköpanssarivaunujen ostamiseen.

Asepaketti on järjestyksessään viidestoista.

–  Asepaketti on koottu Ukrainan tarpeita ajatellen. Siksi mukana on kalustoa, jota Ukraina tarvitsee nyt erityisesti, sanoo Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson.

Ruotsi sijoittaa turvallisuuteensa

Jonsonin mukaan Ruotsi sijoittaa Ukrainaa tukemalla myös omaan turvallisuuteensa. Jonson sanoo, että myös Ruotsin turvallisuushuolet kasvaisivat, jos Venäjä voittaisi sodan.

– Syymme tukea Ukrainaa liittyvät inhimillisyyteen ja kohtuuteen, Jonson sanoo.

Jonsonin mukaan Ukrainan tilanne on vaikea. Samalla Ukraina on saavuttanut voittoja Mustallamerellä, jossa se on onnistunut tehokkaasti torjumaan Venäjän laivaston.

Asepaketin nähdään olevan tärkeä signaali sodan kaksivuotispäivän edellä Ukrainalle siitä, että Ruotsin tuki jatkuu. Samalla se on viesti Venäjälle siitä, että Ruotsi ei hylkää Ukrainaa.

Lue myös:

    Uusimmat