Ruotsi vei MM-pronssit – Kanada pitkästä aikaa kotimatkalle tyhjin käsin

Ruotsi on jääkiekon MM-kisojen pronssimitalisti vuonna 2024. Tre Kronor kaatoi himmeämpien mitalien taistossa Kanadan maalein 4–2.

Jääkiekon MM-kisat 9.-25.5.2025

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Ruotsin Carl Grundström teki ottelun avausmaalin ensimmäisessä erässä. Kanada tasoitti toisen erän alussa lukemat 1–1:een, kun Dylan Cozens onnistui jo yhdeksännen kerran kuluvassa MM-turnauksessa. Cozens on lähellä kisojen maalipörssin voittoa.

Päätöserässä Kanada siirtyi ensimmäistä kertaa johtoon ajassa 44:18. Pierre-Luc Dubois napautti tyylikkään laukauksen sisään Brandon Hagelin tarjoilusta.

Tre Kronor kampesi tasoihin kolmannen erän puolivälissä. Joukkueen kapteenin Erik Karlssonin lyöntilaukaus upposi ylivoimalla. Maali oli Karlssonille turnauksen kuudes.

Tasoitusmaalin jälkeen ote siirtyi vahvasti Ruotsille kolmannen erän loppupuoliskolla. Paine palkittiin vajaat seitsemän minuuttia ennen periodin päätöstä. Grundström teki illan toisen osumansa tarkalla laukauksella. Ruotsalaishyökkääjä tempaisi kanadalaisvahti Jordan Binnigtonin purkukiekkoon ja laatta upposi etuylänurkkaan.

Marcus Johansson löi kosmeettisen 4–2-maalin viisi sekuntia ennen loppua.

Ruotsi palaa mitalikantaan kuuden vuoden tauon jälkeen. Se ei ole ollut vuoden 2018 maailmanmestaruutensa jälkeen edes neljän parhaan joukossa ennen tätä kevättä.

Kanadalle mitaliton kotimatka on harvinaisuus. Maa jää ilman tuliaisia toista kertaa edellisen yhdeksän vuoden aikana. Viimeksi näin kävi vuonna 2018, kun Kanada oli neljäs. Nykyinen mitaliputki oli karttunut neljän MM-turnauksen mittaiseksi.

MM-finaali pelataan tänä iltana Sveitsin ja Tshekin välillä klo 21.20 alkaen. Sveitsi ei ole voittanut titteliä koskaan, Tshekin edellisestä voitosta on kulunut 14 vuotta.