Mainos

Ruotsi sulkee Barsebäckin ykkösreaktorin

Ruotsin hallitus päätti tänään sulkea Barsebäckin ydinvoimalan toisen reaktorin viimeistään 1. heinäkuuta. Jos reaktori todella suljetaan nyt tehdyn historiallisen päätöksen mukaan, se merkitsee samalla Ruotsin ydinvoiman alasajon alkua.

Kysymys ydinvoimaloiden sulkemisesta on kuitenkin hyvin kiistanalainen Ruotsissa. Hallituksen päätöksen myötä alkaa myös asian juridinen käsittely, joka pitkittyessään voi siirtää Barsebäckin reaktorin sulkemista.

Ruotsin länsirannikolla sijaitsevan Barsebäckin omistaa voimayhtiö Sydkraft, jolla on myös saksalaisia ja norjalaisia omistajia. Sydkraft vastustaa Barsebäckin sulkemista. Hallitus ja Sydkraft eivät ole tähänastisissa keskusteluissaan päässeet yksimielisyyteen siitä, miten Sydkraftille korvataan ydinreaktorin ennenaikaisesta sulkemisesta aiheutuvat kustannukset. Sydkraftin arvellaan vaativan Ruotsin hallinto-oikeutta kumoamaan hallituksen päätös, kunnes kaikki asiaan liittyvät oikeudelliset epäselvyydet on tutkittu.

Barsebäckin sulkemista vastustavat myös Ruotsin teollisuusliitto ja ay-liike. Teollisuusliiton mukaan hallituksen päätös on pahin yksityisomistamisen loukkaus, mitä Ruotsissa on sattunut. Barsebäck-kiistan arvellaan olevan yksi Ruotsin syksyllä pidettävien vaalien keskeisiä puheenaiheita. Maltillinen kokoomus on julistanut, että puolue pyrkii vaalit voittaessaan sosiaalidemokraattien Barsebäck-ratkaisun kumoamiseen. Vielä joulukuussa Ruotsin valtiopäivät oli selvällä enemmistöllä sulkemispäätöksen takana. Mielipidekyselyjen mukaan tavalliset ruotsalaiset katsovat kuitenkin, että sulkemispäätös merkitsee maan niukkojen voimavarojen tuhlaamista.

Hallituksen tämänpäiväinen päätös oli suureksi osaksi poliittinen, vaikka sitä perusteltiinkin ympäristönäkökohdilla. Barsebäck on hinta, jonka sosiaalidemokraattinen vähemmistöhallitus joutuu maksamaan keskustapuolueen tuesta - ja ilman keskustapuolueen tukea hallitus ei selviä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.