Ruotsi nousi kotimatkan partaalta voittoon

Ruotsin jääkiekkomaajoukkue voitti Suomen 6-5-maalein MM-kisojen puolivälierässä. Ruotsi jatkaa välieriin. Suomen kisat päättyivät. Suomi oli ottelussa jo 5-1-johdossa, mutta Ruotsi nousi kuin nousikin voittoon.

Suomen päävalmentajan Hannu Aravirran maajoukkueura päättyi lähes käsittämättömään romahdukseen. Leijona-joukkue hallitsi ottelun alkupuoliskoa täydellisesti, mutta sitten Tre Kronor latoi vajaassa puolessa tunnissa viisi kiekkoa Suomen maaliin. Kun Ruotsi ryhdistäytyi, pelko puserossaan pelannut Suomi romahti.
Suomi-Ruotsi-jääkiekko-otteluissa on totuttu eriskummallisiin juonikuvioihin, mutta keskiviikkoillan puolivälierä hakee outoudessa vertaistaan.

- Kyllä tämä oli kaikista järkyttävin draama. Loistava syke alussa. Loistava ylivoima. Sitten ruotsalaisten onni alkoi hymyillä, parissa maalissa oli tuuria mukana. Maalit tulivat liian nopeasti ja Ruotsi sai niistä energiaa, järkyttynyt Aravirta sanoi ottelun jälkeen.
Kisaisäntien putoaminen peitti alleen kaiken hyvä, mitä ottelun alkupuolella Suomi sai aikaan. Teemu Selänteen hattutempun arvoiset kolme maalia, Saku Koivun kolme maalisyöttöä ja hyvin toimineen ylivoimapelin. Suomen maalivahtipeli ei keskiviikkona onnistunut. Kaksi ensimmäistä erää torjuntavastuun kantanut Jani Hurme laski taakseen neljä kiekkoa. Päätöserään vaihdettu Pasi Nurminen antautui kahdesti, vaikka esitti tukun hienoja pelastuksia.

Mats Sundin teki Ruotsille ottelun avausmaalin ajassa 4.45. Ruotsin kuvio pyöri tehokkaasti Suomen päädyssä. Sundin sai kiekon maalin taakse, josta kiepautti vanhanaikaisella Jani Hurmeen maalin takanurkkaan. Ajassa 7.31 Teemu Selänne ohjasi Janne Niinimaan siniviivalaukauksesta Suomen 1-1-tasoitusmaalin. Ruotsin Peter Forsberg katseli tilannetta jäähyaitiosta. Suomen ykköskenttä hyödynsi toisenkin ylivoimatilanteen. Jörgen Jönssonin istuessa jäähyllä Selänne tykitti ajassa 9.13 Saku Koivun syötöstä kovan kudin Tommy Salon maaliin.

Leijona-johto komistui entisestään, kun reilun 18 minuutin kohdalla Tomi Kallion roiskaisu yllätti lähes nollakulmasta Tommy Salon. Kiekko livahti etukulmasta Tre Kronorin verkkoon. 25. minuutin kohdalla Leijonat loi Ruotsin maalille valtavan hässäkän, jonka päätteeksi Kimmo Rintanen sohaisi rystyltä kiekon verkkoon. Ruotsalaisvahti Tommy Salo turhautui tilanteesta siinä määrin, että otti vielä kahden minuutin rangaistuksen. Leijona-joukkue hyödynsi syntyneen ylivoimapelin iskemällä kiekon jo viidennen kerran Salon verkkoon ajassa 26.44. Teemu Selänne täydensi kypärätemppunsa tarkkaakin tarkemmalla laukauksella Salon maalin alanurkkaan. Tämä oli Tommy Salolle liikaa: Maalille luisteli Mikael Tellqvist.

Maalivahdin vaihto herätti Tre Kronorin. Jörgen Jönsson pääsi kaventamaan 5-2:een ajassa 28.04. Mikko Elorannan selkään taklaamisesta ottaman jäähyn aikana Peter Forsberg iski Ruotsin 5-3-maalin ajassa 29.27. Neljäs ruotsalaismaali kilahti Hurmeen taakse Jonas Höglundin toimesta ajassa 37.20. Suomalaispuolustus oli tilanteessa kumman flegmaattinen.

Suomi vaihtoi toisen erän jälkeen maaliin Jani Hurmeen tilalle Pasi Nurmisen. Vaihdos ei kuitenkaan herättänyt suomalaisia. Maailman paras jääkiekkoilija Peter Forsberg teki 5-5-tasoitusmaalin kuin Maradona aikoinaan. Hän otti kiekon omalla kenttäpuoliskolla, luisteli kentän halki Suomen päätyyn ja kiepautti vanhanaikaisen verkkoon. Ruotsi siirtyi ottelussa 6-5-johtoon Saku Koivun jäähyn aikana. 55. minuutin kohdalla Ronnie Sundin syötti Per-johan Axelssonin lapaan, josta kiekko pyöri Nurmisen verkkoon.

Ruotsi-Suomi 6-5 (1-3, 3-2, 2-0)

1. erä: 4.45 Mats Sundin (Mikael Renberg-Per-Johan Axelsson) 1-0, 7.31 Teemu Selänne (Janne Niinimaa) yv. 1-1, 9.13 Selänne (Saku Koivu-Ville Peltonen) yv. 1-2, 18.35 Tomi Kallio (Antti Miettinen) 1-3.

Jäähyt: 5.53 Peter Forsberg R 2 min, 8.36 Jörgen Jönsson R 2 min, 9.52 Ossi Väänänen S 2 min, 14.52 Mathias Tjärnqvist R 2 min.

2. erä: 25.26 Kimmo Rintanen 1-4, 26.44 Selänne (Koivu-Niinimaa) yv. 1-5, 28.04 Jönsson (Peter Nordström-Jonas Höglund) 2-5, 29.27 Forsberg (Henrik Zetterberg-Dick Tärnström) yv. 3-5, 37.20 Höglund (Jönsson-Nordström) 4-5.

Jäähyt: 21.45 M.Sundin 2 min, 25.26 Tommy Salo R 2 min (kärsi Höglund), 29.13 Mikko Eloranta S 2+10 min, 38.25 M.Sundin 2 min.

3. erä: 48.22 Forsberg (Ronnie Sundin) 5-5, 55.06 Axelsson (R.Sundin) yv. 6-5.

Jäähyt: 50.44 Nordström 2 min, 51.17 Selänne 2 min, 53.13 Koivu 2 min, 56.30 Jönsson 2 min.

Maalivahtien torjunnat: Tommy Salo R 11+(4)=15 (vaihto 26.44/1-5), Mikael Tellqvist R (5)+11=16, Jani Hurme S 9+3=12 (vaihto 40.00/4-5), Pasi Nurminen S 11 (pois 59.11-59.31 ja 59.49-60.00)

Jäähyt yht: Ruotsi 8x2 min, Suomi 4x2 min ja 1x10 min.
Erotuomarit: Rick Looker USA (Dean Laschowski Kanada-Petr