Ruotsi haluaisi tiukentaa terrorismilakejaan – terrorismijärjestön auttamisesta voisi seurata jopa kuuden vuoden vankeustuomio

Ruotsi haluaa tehdä terroristijärjestöissä toimimisesta rikollista, uutisoi Expressen.

Ruotsin oikeus- ja maahanmuuttoministeri Morgan Johansson esitteli torstaina tiedotustilaisuudessa Ruotsin hallituksen ehdottaman lakimuutoksen, jolla tiukennettaisiin terroristisen toiminnan ja sen tukemisen rangaistuksia.

– Terroristijärjestön toimintaan osallistuneita tulisi rangaista, totesi Johansson Expressenin mukaan.

Lakimuutoksessa terroristilakiin lisättäisiin kaksi uutta rikosnimikettä, joiden avulla terroristijärjestöissä toimimisesta ja niiden auttamisesta tulisi rangaistavaa.

Vankeustuomiota järjestön toimintaan osallistumisesta voisi tulla enintään kaksi vuotta, törkeäksi määritellyn rikoksen kohdalla tuomio voisi yltää jopa kuuteen vuoteen.

Vuoden 2017 isku avasi keskustelun

Ruotsissa lakipykälien kiristämisestä keskusteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2017 Tukholman terrori-iskun jälkeen.

Keskustelu on jälleen virinnyt paluumuuttoa tekevien Isis-taistelijoiden rantautuessa eri Euroopan maihin. Ruotsalaiset ovat esittäneet kysymyksiä muun muassa siitä, kuinka terroristijärjestöissä mukana olleiden ihmisten kohdalla tulisi toimia. 

Voidaanko taistelijoita vastaan nostaa syytteitä Ruotsissa heidän Isis-aikaisten rikostensa takia?

Uudella lain avulla useampi syytteeseen

Ruotsin laki ei suoranaisesti kiellä terroristijärjestön toimintaan osallistumista.

Esimerkiksi tällä hetkellä Isisin riveistä palaavat ruotsalaiset taistelijat saavat vapaasti tulla kotimaahansa, ellei pystytä todistamaan, että he ovat ulkomailla ollessaan syyllistyneet rikoksiin.

Syytteiden todentaminen on tähän mennessä ollut vaikeaa, vaikka Ruotsin laki määritteleekin terroristisessa tarkoituksessa matkustamisen, terroritekojen tekemisen ja terroristijärjestöihin värväämisen rikolliseksi toiminnaksi.

Uusi laki pyrkii saamaan yhä useampia syytteisiin.

– Ennen laki määritteli terroristijärjestöihin värväämisen tarkoittavan useamman kuin yhden henkilön suostuttelua toimintaan mukaan. Aiomme muuttaa lakipykälää niin, että jatkossa vain yhdenkin henkilön houkutteleminen toimintaan riittää rikokseksi, Johansson kertoi tiedotustilaisuudessa.

Tavoitteena saada laki voimaan elokuussa

Ruotsin suunnitelmissa on myös tiukentaa lakia terroristijärjestön toimintaan osallistumisesta.

– Haluaisimme tehdä terroristijärjestössä toimimisesta rikollista. Tämä voisi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi järjestön puolesta rahan keräämistä, tapaamisten sopimista, tavaroiden kuljettamista, asunnon lainaamista tai muilla tavoin auttamista.

– Jos saisimme ulotettua rikollisen toiminnan myös näille osa-alueille, voisimme saada useamman terroristijärjestöissä toimineen taistelijan syytteeseen, Johansson selvensi.

Hallituksen tavoitteena on saada uusi laki voimaan vielä tämän vuoden elokuuhun mennessä. Tällä hetkellä laki on vielä arvioitavana, jonka jälkeen siitä käydään parlamenttikeskustelu.

Kritiikkiä tuomioiden pituudesta

Johansson painotti tiedotustilaisuudessa, ettei lakia kiristetä ainoastaan Ruotsiin palaavien Isis-taistelijoiden takia.

– Pahuutta esiintyy erilaisissa olomuodoissa. Pohjoismaiden pahimman terroristiteon on tehnyt Anders Behring Breivik, tällöin kohteena olivat sosiaalidemokraatit. Uusi lakiesitys ei siis koske vain palaavia Isis-taistelijoita.

Hallituksen lakiesitys on herättänyt myös kritiikkiä ehdotettujen tuomioiden pituudesta. Joidenkin mielestä esimerkiksi pelkän terroristijärjestön tavarankuljettajana toimiminen ei oikeuta kahden vuoden vankeustuomioon.

Lue myös:

    Uusimmat