Mainos

"Ruotsi ajattelee omaa aseteollisuuttaan, jolle Suomi on puskurimaa"

Ruotsalaisministereiden ehdotusta yhteisestä pohjoismaisesta puolustusmateriaalista ei ole syytä tyrmätä, mutta sitä on tarkoin harkittava. Ruotsalaiset ajattelevat omaa aseteollisuuttaan. Tätä mieltä on puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Niinistö (ps.).

Niinistö kirjoittaa blogissaan, että Suomella ei ole varaa sinisilmäisyyteen, kun puhutaan maanpuolustuksesta.

Lainaus tuoreesta turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta selonteosta

”Sotilasliittoon kuulumattomana maana Suomi varautuu sotilaallisten uhkien torjumiseen ilman ulkopuolista tukea ja ylläpitää tämän vuoksi kaikkia puolustusjärjestelmän suorituskykyalueita. Suomen puolustusjärjestelmän ydin on puolustusvoimien tuottama sotilaallinen puolustuskyky. Sotilaallisen puolustusjärjestelmän kaikki avainsuorituskyvyt on pidettävä puolustusvoimien hallussa.”

– Ruotsi on viime vuosina ajanut puolustuksensa polvilleen keskittyen kansainväliseen kriisinhallintaan. Suomi nähdään Ruotsissa puskurivaltiona. Puolustusbudjettimme rajua leikkaamista seurataan Ruotsissa huolestuneena, Niinistö toteaa.

Hän myös muistuttaa Ruotsin olevan väestöön suhteutettuna maailman suurin aseviejä, jonka aseita päätyy myös konfliktialueille.

– Ruotsalaisministerit puhuvat ihmisoikeuksista, sananvapaudesta ja oikeusvaltion periaatteista. Ne ovat arvoja, jotka Suomi jakaa. Ruotsalaiset osaavat kuitenkin perinteisesti myös reaalipolitiikan. Ministerien tavoitteena on edistää Ruotsin ja ruotsalaisten etua. Puolustusmateriaalin yhteisomistus palvelisi epäilemättä Ruotsin aseteollisuuden etua. Ruotsi osallistui taannoiseen Libyan operaatioon osin markkinoidakseen JAS Gripen -hävittäjiään ja olletikin siksi myös Islantiin meno kiinnostaa, Niinistö kirjoittaa.

– Jos pohjoismainen puolustusyhteistyö edistää Suomen ja suomalaisten etua, kannattaa sitä harjoittaa. Mitään puolustusjärjestelmämme avainsuorituskykyjä ei pidä luovuttaa pois Suomen puolustusvoimilta. Tämä olkoon lähtökohta, Niinistö sanoo ja viittaa oheiseen lainaukseen tuoreesta turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta selonteosta.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt ja puolustusministeri Karin Enström ehdottavit tänään yhteisessä artikkelissaan Dagens Nyheter -sanomalehdessä pohjoismaisen puolustusyhteistyön tiivistämistä.

(MTV3)

Katso Mari Haaviston juttu (Seitsemän uutiset 13.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.