Mainos

Ruotsi aikoo kieltää Isikseen lähtemisen lailla – ”Meillä on vastuu”

Ruotsissa kaavaillaan lakia, joka kieltäisi sen kansalaisten osallistumisen aseellisiin konflikteihin, joissa on mukana terroristijärjestöjä. Yksi konkreettinen tavoite on estää ruotsalaisten lähteminen Isiksen riveihin.

Ruotsin oikeusministeri Morgan Johanssonin ja sisäministeri Anders Ygemanin mukaan ruotsalaiset eivät voi vain tyytyä katselemaan, kun ihmiset liittyvät terroristijärjestöihin. Uusi laki kieltäisi taistelut YK:n ja EU:n listaamissa järjestöissä.

– Meillä on vastuu siitä, mitä meidän kansalaisemme tekevät sekä kotimaassaan että muualla, ministerit kirjoittavat tänään julkaistussa Dagens Nyheterin artikkelissaan.

"Täysin mahdotonta hyväksyä"

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpön mukaan Ruotsissa tiedetään noin 150 henkilön lähteneen Ruotsista Syyriaan ja Irakiin liittyäkseen Isiksen riveihin. On kuitenkin arvioitu, että todellisuudessa luku lähentelee jopa kolmeasataa.

– On täysin mahdotonta hyväksyä, että Ruotsin kansalaiset liittyvät Isikseen, rahoittavat sitä tai taistelevat sen riveissä, ministerit toteavat.

Oikeusministeri Johanssonin mukaan laki olisi tarkoitus jättää hallitukselle kesällä 2016.

– Täällä asuvat ihmiset, jotka ovat päättäneet liittyä Isikseen, voivat aiheuttaa vakavan uhan palatessaan. Kriminalisoiminen ei tietenkään ole ainoa tapa estää tätä, mutta se on tärkeä osa terrorisminvastaisia toimenpiteitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.