Ruotsalaistutkijat epäileväisiä Britannian koronamuunnoksen uhasta – "Mikään ei todista mutaation nopeampaa tarttumista"

Länsinaapurimme eivät usko, että niin kutsuttu Britannian koronamuunnos olisi merkittävästi aiempaa koronavirusmuotoa vaarallisempi. Asiantuntijat toivovat lisätutkimuksia aiheesta.

Ruotsalaiset virustutkijat eivät allekirjoita näkemyksiä, joiden mukaan koronaviruksen Britanniasta leviämään lähtenyt mutaatio tarttuisi huomattavasti helpommin kuin alkuperäinen virus.

– Mikään ei todista mutaation nopeampaa tarttumista. Tarvitaan lisää tutkimuksia ennen johtopäätösten tekoa, virologi Tomas Bergström kommentoi Svenska Dagbladetille (SvD).

Kliinisen bakteorologian professori Anges Wold on samoilla linjoilla. Hän viittaa siihen, että tartuntojen määrän kovaa kasvua on nähty myös monissa muissa maissa kuin Britanniassa.

– Kyse on tästä vuodenajasta. Esimerkiksi Ranskassa ja Belgiassa tartunnat lähtivät kasvuun ennen Britanniaan eikä sillä välttämättä ole mitään tekemistä mutaation kanssa.

Valtionepidemiologi Tegnell: "Tulevaisuus näyttää"

Myös Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell korostaa, että viruksen leviämisessä voi olla kyse monista muista asioista kuin mutaatiosta.

– Tulevaisuus näyttää, onko mutaatio tarttuvampi, ja jos on, kuinka paljon tarttuvampi, hän kommentoi SvD:lle.

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan maassa havaittu koronaviruksen mutaatio tarttuu 56 prosenttia herkemmin kuin alkuperäinen virus. Imperial Collegen tekemän tutkimuksen mukaan mutaation esiintyvyyden ja uusien tartuntojen välillä on selvä yhteys. Tutkijoiden mukaan uusia tiukempia rajoituksia tarvitaan, jotta mutaation aiheuttamat tartunnat saadaan kuriin.

– Sosiaalista kanssakäymistä on rajoitettava enemmän. Merkittävä huolenaiheemme on, mitä tapahtuu, kun koulut avataan tammikuussa, tutkimuksessa todetaan.

Ruotsi on koronalinjassaan ollut huomattavasti monia muita Euroopan maita löysempi. Linjassa nähtiin kuitenkin iso muutos joulukuussa sen jälkeen, kun kuningas Kaarle XVI Kustaa totesi, että hänestä Ruotsi on epäonnistunut koronakriisin hoidossa.

Lue myös:

    Uusimmat