Mainos

Ruotsalaismies suunnitteli terroristirikosta – osti Ikeasta osia itsemurhapommiin

20-vuotiasta ruotsalaista opettajaopiskelijaa syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä rikoksista Ruotsissa. Asiasta uutisoi Expressen.

Syyttäjien mukaan Sevigin Aydinin oli tarkoitus rakentaa pommi ja suorittaa itsemurhaisku Ruotsissa. Mies myönsi kuulusteluissa, että hän haluaa kuolla marttyyrina.

Mies on ollut vangittuna helmikuusta saakka. Pidätyksen yhteydessä poliisi teki kotietsinnän myös miehen kotiin. Kellarivarastosta poliisi löysi useita osia sekä ohjeet pommin rakentamiseen.

– Hän oli tehnyt internetissä hakuja, siellä oli ohjeita, miten rakentaa kotitekoinen pommi. Täydellistä pommia siellä ollut, mutta ei siitä paljon puuttunutkaan, syyttäjä Ewamari Häggkvist sanoi oikeudessa Expressenin mukaan.

Pomminrakentamiseen tarvittavia osia Aydin osti muun muassa Ikeasta ja kodintavarataloketju Julasta. Turvakameran kuvissa Aydin nähdään ostamassa aivan tavallisia, harmittomia tavaroita, joista on kuitenkin mahdollista rakentaa pommi.

4 500 teräskuulaa ja jouluvalot

Tammikuun 15. päivä Aydin oli ostoksilla Tukholman Barkarbyssä sijaitsevassa Julassa. Harmaaseen takkiin ja mustaan pipoon sonnustautunut Aydin osti kaupasta 4 500 teräskuulaa.

Seuraavana aamuna Aydin oli jälleen ostoksilla Barkarbyssä, tällä kertaa Ikeassa. Valvontakameran kuvissa Aydin seisoo kassalla sylissään suuri paperikassi.

Tammikuussa Aydin oli ostanut myös jouluvalot. Myyjä kertoi poliisikuulusteluissa kiinnittäneensä huomiota nuoreen mieheen, koska hän osti jouluvalot niin erikoiseen aikaan.

Kuulusteluissa Sevigin on ollut vähäpuheinen. Hän kuitenkin sanoi, että painekattilan hän osti, koska hänen oli tarkoitus tehdä ruuaksi kanaa ja riisiä.

Tunnusti pommiaikeet isälleen

Palattuaan ulkomailta 20-vuotias mies tunnusti isälleen suunnitelleensa pommiräjäytystä. Isä kertoi kuulusteluissa hakeneensa pommitarvikkeita sisältävän kassin kellarista yhdessä poikansa kanssa ja heittäneensä sen sitten roskikseen.

Seviginin asianajaja Peter Jansson sanoi, että hänen päämiehensä kiistää rikoksen.

– Lyhyesti, hän kiistää rikoksen. Hän ei ole suunnitellut pommin räjäyttämistä, ihmisten tappamista, rakennusten tuhoamista tai mitä tahansa syyttäjä väittääkään.

Entä miten selitätte syytetyn kotoa löytyneet materiaalit, jotka sopivat pommin rakentamiseen?

– Siihen annamme vastauksen oikeudenkäynnissä, emme sitä ennen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.