Ruotsalaislehden mukaan Suomessa lietsotaan ruotsalaisvihaa – "Suomen ei pitäisi joutua maksamaan Ruotsin avoimesta koronastrategiasta"

Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa 4:27
Video: Näin Torniossa kerrottiin maaliskuussa rajavalvonnan toiminnasta: ”On se tietysti vaikea tilanne paikallisille”

Viha ja kammo lisääntyvät, kertoo ruotsalaislehti Aftonbladet. Lehden mukaan Suomen hallitus ja tiedotusvälineet lietsovat ruotsalaisvihaa.

Ruotsalainen iltapäivälehti Aftonbladet väittää artikkelissaan, että Suomessa lietsotaan ruotsalaisvihaa. Jutussa kritisoidaan Suomen hallituksen ja tiedotusvälineiden toimintaa koronakriisin aikana.

Artikkelissa esiintyvä Tornionlaaksossa asuva Lena Lahti kertoo, että hänen yrityksensä liikevaihto on laskenut koronaepidemian vuoksi 80 prosenttia. Suomalaiset eivät enää käy ostamassa nuuskaa ja halpoja karkkeja Ruotsin puolella sijaitsevasta liikkeestä.

Lahti sanoo, että tilanne oli vain muutama vuosi sitten täysin erilainen. Tänä keväänä kaikki kuitenkin muuttui.

– ­16. maaliskuuta Suomi päätti sulkea rajat. Asiakkaat vain katosivat, Lahti muistelee Aftonbladetille.

Ensimmäisen viikon Lahti kertoo olleensa shokissa.

– Se oli kuin läheinen olisi kuollut.

Lahti alkoi kuitenkin nopeasti järjestää kuljetuspalvelua suomalaisille asiakkailleen. Viranomaisten mukaan sen olisi pitänyt olla mahdollista, kunhan lähetit tulevat Suomesta. Se ei kuitenkaan onnistunut. Rajavartija kertoi, että tuotteet voivat olla tartuntariski.

Lahti uskoo pärjäävänsä vaikeassa tilanteessa, kun rajat ovat taas alkaneet aueta. Hän aikoo kuitenkin haastaa Suomen valtion oikeuteen menetetyistä tuloista.

Nettikommentointi käy kiivaana

Suomen puolella Pellossa työskentelevä kampaamoyrittäjä Maria Orajärvi kertoo menettäneensä huhtikuussa puolet asiakkaistaan. Hän kertoo kohdanneensa ennakkoluuloja työmatkansa vuoksi.

– Ihmiset luulevat, että olen saanut koronavirustartunnan, koska asun Ruotsissa, Orajärvi kertoo Aftonbladetille.

Orajärvi kertoo lukeneensa ikäviä kommentteja myös internetistä.

Aftonbladetin mukaan myös suomalaiset tiedotusvälineet lietsovat osaltaan ruotsalaispelkoa. Lehden mukaan Ruotsi nousee jatkuvasti tavalla tai toisella esiin koronauutisoinnissa. Erityisesti keskustelu käy kiivaana eri medioiden nettisivuilla ja sosiaalisten medioiden kommenttikentissä.

– Suomen ei pitäisi joutua maksamaan Ruotsin avoimesta koronastrategiasta, eräässä kommentissa sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat