Ruotsalaiset raivona keltapaitojen EM-avauksesta – "floppitaktiikka" tuhosi voittomahdollisuudet

Ruotsi nollasi Espanjan EM-avauksessa.

Ruotsi ja Espanja päätyivät maalittomaan tasapeliin EM-kisojen avauspelissään. Ruotsin puolustusvoittoinen taktiikka ja Alexander Isakin ottaminen pois kentältä on aiheuttanut raivoa ruotsalaismedioissa.

Laukaukset menivät ottelussa 17-4 Espanjalle. Vaikka Ruotsin saama piste paransi entistä enemmin joukkueen jatkomahdollisuuksia, ei siltikään suoritukseen oltu tyytyväisiä. 

– Ensimmäisen 40 minuutin aikana saimme kaksi rajaheittoa heidän kenttäpuoliskollaan. Se oli kaikki, koko roska. Yksi niistä johti kulmapotkuun, mutta kokonaisuudessaan olen nähnyt Ruotsin pelaavan näin huonosti vain kerran aiemmin, Sportbladetin Erik Niva kirjoitti.

Niva kertoi, että aiempi heikko kokemus Ruotsin maajoukkueesta oli avauspuoliajan jälkeinen 0-3 tappioasema Saksaa vastaan pelatussa vuoden 2014 MM-karsintaottelussa. Tuolloin Ruotsi nousi lopulta 4-4 tasatulokseen. Sen vuoksi ottelua on vaikea käyttää Nivan mielestä vertailukohtana.

Espanja hallitsi Ruotsi-ottelua mielin määrin, siitä malliesimerkkinä oli syöttöjen hurja määrä sekä selkeä ylivoima pallonhallinnassa (86-14 prosentit).

– Vaikka meillä ei ollutkaan palloa, meidän olisi silti pitänyt tehdä yksi tai kaksi maalia. Alexander Isak piti siitä huolen. Jos sinulla on sellainen pelaaja, niin suoritustasolla ei ole niinkään väliä, koska sinulla on aina mahdollisuus varastaa voitto, Niva sanoi.

Ruotsi vaihtoi ottelussa loistaneen Isakin pois kentältä 69. minuutin kohdalla. Nivalta ei löytynyt ymmärrystä pelaajavaihdolle.

– En ole erityisen kiinnostunut selityksistä, että tarvitsimme puolustukseen vahvistusta tai pelaajan säästämisestä tulevia otteluita varten. Luovutimme vapaaehtoisesti voiton. Keskityimme muihin asioihin, Niva summasi.

Expressenin Noa Bachner oli samoilla linjoilla Nivan kanssa. Hän huomasi, että Ruotsi oli saanut Espanjan turhautumaan ja se n vuoksi espanjalaisluotsi Luis Enrique aloitti vaihtoruletin.

– Se oli ratkaiseva hetki. Ruotsin piti pitää oikeutensa sanoa sanansa ottelun kulusta. Janne Andersson (Ruotsin päävalmentaja) vinkkasi Robin Quaisonille ja Viktor Claessonille, vaihdoille, jotka vaikuttivat täydellisiltä. Sitten hän otti kentältä pois mahdollisuutemme voittoon. Hänellä oli numero 11 (Isakin pelinumero) selässään, Bachner kirjoitti.

Jopa espanjalaismedioissa nostettiin Isakin vaihtaminen esille. Espanjan La Ligassa Real Sociedadin paidassa peräti 17 liigaosumaa iskenyt 21-vuotias hyökkääjä oli Diario Sportin toimittaja Jordi Gil Torresin mukaan Ruotsin ainoa uhka Espanjalle.

– En ymmärrä vaihtoa. Yksijalkainen Isak olisi parempi kuin kukaan muu pelaaja Ruotsissa. Tiesimme, että pelaisitte puolustavasti, mutta pelasitte kuin olisitte Liechtenstein. Olette sitä parempia. Teillä on vaikuttavia pelaajia Englannissa ja Espanjassa, teidän ei tarvitse pelata tällaista jalkapalloa. Ette edes syöttäneet, roiskitte vain palloa pois ja peititte, Gil Torres kirjoitti.

Ruotsin EM-turnaus jatkuu perjantaina, kun sillä on vastassa yllätysvoiton Puolasta ottanut Slovakia. Espanja kohtaa puolestaan lauantaina Puolan.

Lue myös:

    Uusimmat