Mainos

Ruotsalaisäidit "sairastavat" perheen takia

Työn ja perhevelvollisuuksien yhdistämisestä aiheutuu ruotsalaisnaisille yhä jatkuvia ongelmia, selviää Aftonbladetin kyselystä.

Joka neljäs ruotsalaisäiti ilmoittaa itsensä tai lapsensa sairaaksi ehtiäkseen huolehtia perheestään, kertoo Aftonbladet-lehden tutkimus. Miehistä joka viides jää sairauslomalle samasta syystä.

Ruotsin sairauspoissaoloista 62 prosenttia on kirjattu naisille. Naisten sairauslomista suuri osa on pitkäaikaisia. Kaikista ruotsalaisäideistä työssä käy puolet.

- Tasa-arvotyö on täysin epäonnistunut. Kodin työtaakkaa ei ole kyetty jakamaan tasan naisten ja miesten kesken, sanoo sosiologi Mikael Nordenmark, joka on tutkinut 9000 miehen ja naisen elämää Ruotsissa.

Myös ammattiliittojen edustajat kertovat Aftonbladetissa työn ja perhevelvollisuuksien yhdistämisestä erityisesti naisille aiheutuvista ongelmista.

- Jäsenistöllämme on paljon stressiä, ja elämän palapeli on osa siitä, sanoo TCO-järjestön edustaja Karin Hagman.

Aftonbladetin verkkokyselyyn vastasi 30 000 henkilöä. Kolme neljästä naisesta katsoi, että naiset saavat maksaa "tasa-arvosta". Monen mielestä ainoa ratkaisu olisi siirtyminen osa-aikatyöhön.

Miehet eivät ajattele Nordenmarkin mukaan osa-aikatyöhön siirtymistä, kun he saavat lapsia. Vain joka kymmenes mies halusi vähentää työaikaansa ja siten myös palkkaansa. Kymmenestä äidistä neljä oli valmiita osa-aikatyöhön.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.