Ruotsalainen kiekkojunnu sairastui anoreksiaan ja kuihtui lähes olemattomiin, entisen NHL-pelaajan sanat saivat havahtumaan – "Hän pelasti henkeni"

18-vuotias ruotsalaiskiekkoilija Mattias Höglund sairastui anoreksiaan, joka oli viedä nuorukaisen hautaan saakka. Lopulta entisen NHL-kiekkoilija Jonathan Hedströmin sanat saivat lähes olemattomiin kuihtuneen Höglundin hakemaan apua.

Nuori kiekkoilija eli noin puolitoista vuotta sitten vielä täysin tervettä teini-ikäisen kiekkoilijan elämää, mutta puolessa vuodessa Höglundin elämä keinahti päälaelleen. Kaikki alkoi valmentajan sanoista, jotka eivät heti vaikuttaneet nuorukaiseen.

– Hän sanoi, että jos pudotan pari kiloa, olisin nopeampi. Silloin en juuri ajatellut sitä liikaa.

– Mutta sitten varasimme ulkomaanmatkan, ja aloin katsoa itseäni hieman eri tavalla. Ehkä olisi hyvä pudottaa muutama kilo, se näyttäisi hyvältä Instagramissa. Tein niin ennen matkaa ja aloin saada positiivisia kommentteja, Höglund kuvailee sairastumisensa alkua Expressenille.

Höglund alkoi liikkua ja kuntoilla säännöllisesti, mutta vähensi samalla ruokamääriään. Kalorimääränsä selvittänyt Höglund alkoi myös karsia ruokavaliotaan rajulla kädellä. Syömishäiriö kohtasi huippunsa, kun Höglundin jääkiekkoa harrastava pikkusisko joutui useiksi viikoiksi sairaalaan loukkaannuttuaan vakavasti. Muun perheen viettäessä aikaansa sairaalassa, sai Höglundin syömishäiriö riehua vapaana. Höglund laihtui neljässä viikossa peräti 30 kiloa.

– Kun he olivat poissa, kukaan käskenyt minua syömään lisää. Pystyin kuntoilemaan niin paljon kuin halusin. Se oli kultainen tilanne syömishäiriölle, Höglund muistelee.

Lopulta tilanne äityi niin pahaksi, että Höglund painoi vain 38 kiloa. Voimaton nuorukainen tarvitsi äitinsä apua lähes kaikissa päivittäisissä askareissa.

Entinen NHL-hyökkääjän sanat pelastivat hengen

Eräänä päivänä Höglundin isä Pär tarttui puhelimeen ja soitti entiselle NHL-pelaajalle Jonathan Hedströmille, joka on myös taistellut elämänsä aikana syömishäiriön ja mielenterveysongelmien kanssa. He sopivat tapaamisen ja matkustivat Sundsvalliin juttelemaan Hedströmin kanssa.

– Olin jollain tavalla onnellinen. En ollut noina kuukausina onnellinen, koska ei minulla ollut energiaa mihinkään. Ikään kuin toivonkipinä olisi täyttänyt minut, Höglund kuvailee tuntemuksiaan.

Höglundin kunto sai Hedströmin kuitenkin järkyttymään.

– Hän meni shokkiin, kun hän näki minut, koska minusta ei ollut mitään jäljellä. Hän sanoo, että näytin aaveelta.

Höglund ja Hedström puhuivat omista kokemuksistaan tuntikausia, kunnes Höglund matkusti isänsä kanssa kotiin Leksandiin. Hetkeä myöhemmin he saivat puhelun Hedströmiltä, joka käski Höglundia menemään sairaalaan hakemaan itselleen apua. Vaikka Höglund ei ollut kuunnellut vanhempiensa käskyä, entisen NHL-hyökkääjän sanat saivat hänet vakuuttumaan.

– Hän on se, joka pelasti minun henkeni. Jotenkin ymmärsin, että tilanne oli niin paha, mutta en koskaan ajatellut hakevani apua ennen kuin puhuin hänen kanssaan.

Hedström oli Höglundin tukena koko toipumisprosessin läpi, ja kaksikko pitää vieläkin yhteyttä toisiinsa. Hedström sai Höglundin ymmärtämään, että anoreksian voi saada aivan kuka tahansa.

– Sitä tunsi olonsa vain niin perhanan yksinäiseksi. Kielsin sen ja ajattelin, ettei niin kävisi ikinä minulle. En edes tiennyt, mikä anoreksia on ennen kuin sain sen, Höglund kertoo ajatelleensa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja