Ruokamyrkytykset lisääntyvät
Ruokamyrkytysten määrä on tuntuvassa kasvussa myös Suomessa, ja asiantuntijoiden mukaan lähestymme niiden suhteen jo kansainvälistä tasoa. Vuosittain Suomessa tulee viranomaisten tietoon 30-70 ruokamyrkytysepidemiaa, joissa sairastuu yhteensä muutama tuhat ihmistä.
Todennäköisesti elintarvikkeista johtuvia yksittäisiä sairastumisia on vuosittain jopa kymmeniätuhansia. Ruokamyrkytysepidemiat ovat vain jäävuoren huippu.
Kun kansainvälisiä eri lukuja ja tutkimuksia peilataan Suomen tilanteeseen, voitaneen alan asiantuntijoiden mukaan arvioida, että vuosittain ruokamyrkytykseen sairastuu Suomessa kaiken kaikkiaan puoli miljoonaa ihmistä eli laskennallisesti joka kymmenes. Kolme elintarvike- ja terveysvalvonnan piirissä työskentelevää asiantuntijaa on kirjoittanut kuluttajille ruokamyrkytysten arkipäivästä kirjan.
Siinä peilataan perustietoa ruokamyrkytyksistä, annetaan ohjeita niiltä suojautumisessa, yleisestä ehkäisyssä ja valotetaan seikkaperäisesti ruokamyrkytyksen aiheuttavia bakteereita, viruksia, parasiittejä ja luonnon toksiineja. Kirjoittajista ylitarkastaja Veli-Mikko Niemi toimii sosiaali- ja terveysministeriössä, ylitarkastaja Marjatta Rahkio Elintarvikevirastossa ja dosentti Anja Siitonen laboratorionjohtajana Kansanterveyslaitoksessa. Kustantaja on Art House.
Useita uusia uhkia
Ruokamyrkytysten kirjo kohosi Suomessa nousuun vuonna 1997, ja se näyttää ylitarkastaja Rahkion mukaan edelleen jatkuvan myös tänä vuonna. Viranomaiset olivat syyskuun alkuun mennessä kirjanneet jo 43 epidemiaa, joissa oli sairastunut kolmisentuhatta ihmistä. Rahkio uskoo, että viimevuotinen 68 epidemian määrä vielä ylittyy. Osa ruokamyrkytysten lisääntyneeseen määrään voidaan viranomaisten mukaan lukea uudistuneen raportointijärjestelmän tiliin, mutta samalla on niiden aiheuttajiksi noussut useita uusia uhkia. Dosentti Siitosen mukaan niihin kuuluu mm. antiseptisten valmisteiden lisääntyvä kotikäyttö, joka lisää ihmisessä luontaisesti olevien mikrobien tasapainoa. Esimerkiksi antiseptiset valmisteet eivät Siitosen mukaan kuulu normaalin ihmisen kotikäyttöön. Tavalliset pesuaineet riittävät. Toinen uhka puolestaan on mikrobien lisääntyvä sietokyky ja muuttuminen antibiooteille resistenteiksi.
EHEC-tuli Suomeen
Esimerkiksi EHEC-bakteeria ei Suomessa tavattu vuonna 1995 yhtään, mutta jo vuoden 1997 aikana EHEC-bakteeri todettiin yhteensä 62 henkilöllä, joista suurin osa sairastui kesällä puhjenneen Suomen ensimmäisen EHEC-epidemian aikana. Infektio johti kahden alle kouluikäisen lapsen kuolemaan. Neljäs uhka ovat eksoottiset elintarvikkeet, kuten merenantimet ja sushi. Ne tuovat eksoottisia mikrobeja aiheuttamaan vibrioita sekä levittämään hepatiitti A-virusta ja calicivirusta. Oma lukunsa ovat osterit. Kansainvälinen lisääntyvä kauppa puolestaan lisää taudinaiheuttajien kirjoa ja juomavesiepidemiat ovat mahdollisia myös Suomessa. Tässä yhteydessä Siitonen mainitsee Haukiputaan kesän epidemian. Edelleen uusia uhkia ruokamyrkytysten suhteen ovat Siitosen mukaan elintarvikkeiden väärä jäähdytys, kuljetus ja myyntiajat.
Kultaiset hygieniasäännöt
Kirjassa käsitellään laajasti myös Maailman terveysjärjestön (WHO) kymmentä kultaista hygieniasääntöä turvallisesta elintarvikkeiden käsittelystä. Lyhyesti otsikoituina säännöt ovat:
valitse turvallisesti tuotettuja elintarvikkeita
-kuumenna ruoka riittävästi
-nauti kuumennettu ruoka viivytyksettä
-säilytä kuumennetut ruoat riittävän kuumassa tai kylmässä ja ole huolellinen lämmittäessäsi uudelleen jo aiemmin kuumennettua ruokaa.
Lisäksi pidä raa'at ja kuumennetut elintarvikkeet erillään, pese kädet usein, pidä keittiöpinnat puhtaina, suojaa elintarvikkeet hyönteisiltä, jyrsijöiltä ja muilta eläimiltä ja käytä puhdasta vettä.
(STT)
Uusimmat
-
00:01
Danske selvitti: Vanhemmat auttavat lähes puolta ensiasunnon ostajista
-
22:48
Fitness-naisen kotoa löydettiin läjä kovaa dopingia – Stephanie, 30, koki "nöyryytyksen"
-
22:36
CNN: Rap-muusikolle kuolemantuomio Iranissa osallisuudesta huiviprotesteihin
-
22:10
Lehti: Entisen SM-liigatähden ura jatkuu Venäjällä
-
22:03
Prinssi William vastaanotti oppilailta lahjoja perheelleen prinsessa Catherinen syöpähoitojen keskellä
-
21:43
Christian Heljangon jyränneelle Pelicans-pakille tuntuva pelikielto
-
21:39
Naton Stoltenberg: Ukraina voi edelleen voittaa sodan
-
21:26
Forbes: Ukrainan "eliittijoukot" jättivät juoksuhaudat tyhjiksi Donetskin rintamalla – rintama romahtamaisillaan
-
21:20
Kehonrakentaja järkytti ladatulla aseella päiväkodin vieressä – näin kumppani perusteli USA:ssa
-
21:13
Valko-Venäjän presidentti mahtaili Venäjän tuomilla taktisilla ydinaseilla
-
21:08
Pikkuleijonat juhli MM-kotiavauksessa – ykkösviisikko kuin eri planeetalta
-
21:00
Näin valmistuu hernepestopasta – nappaa talteen Olet mitä syöt -jakson resepti
-
20:53
Kaleva: Oulussa löytyi vedestä vainaja – henkilöllisyys ei ole selvillä
-
20:11
Kuukausiennuste: Lämpimän vapun jälkeen kylmä käänne
-
20:04
Amerikkalaisen Jessican kasvot menivät mustelmille hammasoperaation myötä: "Näytän kirjaimellisesti hirviöltä"
-
20:02
Valko-Venäjä väittää: Liettuasta drone-isku Minskiin, Lukashenkalta erikoinen Nato-syytös
-
20:00
Salkkarit-kurkistus julki! Hahmo murtuu kyyneliin: "Voi kulta pieni älä lähde"
-
19:58
Muistiot paljastavat millaisia säästöjä jäi kehysriihessä pöydälle: lapsilisät, lääkäreiden julkinen työpakko, lääkärihelikopterit
-
19:51
HIFK julkisti päävalmentajansa – iso rykelmä tähtiä jättää seuran
-
19:39
Kaisa Korhonen on kuollut – näin Jussi Chydenius muistelee äitiään
-
Lataa lisää