MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan lihatuotannon kannattavuus on niin heikolla tasolla, että se saattaa pian loppua Suomesta.
Marttila povaa eilisessä Uuden Suomen haastattelussa ruokakriisiä Suomeen, mikäli pikaisiin toimiin ei ryhdytä. Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk) on suurelta osin samoilla linjoilla. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok) myöntää tukalan tilanteen, mutta samalla rauhoittelee hätäisimpiä.
Marttila kehottaa eduskuntaa käsittelemään ruokakriisiä hätäkokouksessa vielä elokuun aikana.
Kansanedustaja Leppä jakaa Marttilan huolen, mutta ei pidä hätäkokousta tarpeellisena.
– Ruokakriisi on varmasti edessä jo piakkoin, mikäli asialle ei pikaisesti tehdä jotain. Rehu- ja viljakustannukset ovat kohoamassa kaiken aikaa, joten aika on kortilla. Esimerkiksi sianlihan tuottajat eivät halua ottaa vastaan uusia possuja, koska lihan toimittaminen teurastajalle ei kannata. Sianlihan hinta on niin alhaalla, että siinä joutuu antamaan rahaa mukaan, jotta lihan saa kaupaksi.
Uudistuksia tarvitaan
Lepän mukaan kotimaista elintarviketuotantoa tulisi tukea ja uudistaa voimakkaasti, sillä tuontielintarvikkeiden varaan jääminen nostaisi ruoan hintaa merkittävästi.
– Viime vuosien tilastot osoittavat, että kauppa saa elintarvikkeista yhä suuremman ja viljelijä yhä pienemmän siivun. Viljelijät ovat tehneet isoja investointeja ja parantaneet tuotanto-olosuhteita isolla rahalla. Sitten tuodaan tuontilihaa ja -elintarvikkeita, joiden tarkkaa alkuperää tai tuotanto-olosuhteita ei tiedetä.

